OHMYGOSSIP — Igaüks, kellel õed-vennad, on vähemalt mingil eluhetkel mõelnud, et milline lastest on vanemate lemmik, isegi, kui vanemad ütlevad, et armastavad kõiki võrdselt, vahendab Science of Us / New York Magazine.

Sotsioloog Katherine Conger´i tehtud uuring näitab, et laste kahtlustel on tõepõhi all: vanematel on tõesti välja kujunenud oma lemmik laps. Conger küsitles tehtud uuringus 384 õde-venda (vanusevahe ei ületanud nelja aastat), kuidas nad tundsid, et vanemad neid kohtlesid, kas nad tundsid vahet tegemist ja kas see mõjutab nende enesehinnangut tänasel päeval. Uurijad küsitlesid ka õdede-vendade vanemaid.
Teadlased avastasid, et esimesena sündinud lapsed tundsid olevat end esikohal, kuna olid olnud mõnda aega ainsad lapsed ja saavutasid mingites tegevustes esimesena edu. Hiljem sündinud lapsed mõistsid paremini, mida tähendab vanemaks olemine ja ütlesid, et nad on tundnud, kuidas esimesena sündinut rohkem hoitakse ning sellest enesehinnang langes.
Kõige üllatavam paljastus tuli aga vanemate suust. Isegi, kui nad ei öelnud oma lastele, keda nad enim eelistasid, möönas 70% isadest ja 74% emadest, et eelistasid ühte last rohkem. Conger märkas, et ükskõik, kui vanad lapsed parasjagu olid, näris neid alati kahtlus, et ühte last eelistatakse peres rohkem.

Avafoto: Pexels/Vidal Baliero Jr.

Loe lisaks:
End nutiseadmetesse unustavad vanemad jätavad lapsed hooleta

Mida teha, kui lapsed tülitsevad?

Vanemate emade lapsed saavad elus teistest paremini hakkama