OHMYGOSSIP — Kui sinu partneri suust kõlavad sõnad “ma vajan hingamisruumi”, ära arva kohe, et suhe on hukule määratud. Inimesed küsivad hingamisruumi mitmetel põhjustel, kirjeldab Women´s Health.

Väike hingamisruum suhtes teeb isegi head. “See on väga hea, kui sul on partneriga tugev side ja suhtlemine, aga ka oma ruum elus on väga oluline,” ütleb sotsiaal- ja tervise psühholoogia professor Arthur Aron. Hingamisruum on hea, sest see toob suhtesse kasvamist, muutust ja asju, mida sa oled õppinud ning kogenud teisest osast oma elust.
Siin on mõned selgitused, mida partner silmas peab, kui hingamisruumi küsib:

Partner tunneb, et on end kaotanud
“Tavaliselt on see hea, kui ollakse heas suhtluses ja mida suuremas ühenduses olla, seda parem. Siiski tuleb hetki, kus partner võib tunda, et ei tea, kes ta isiksusena üldse on,” ütleb Aron. “Sa oled oma partneriga täiesti üheks kasvanud ja siis jõutakse sinna punkti, et see muutub ebamugavaks ning tekib soov saada oma aega.” Veeda rohkem aega sõpradega, kuula muusikat, mediteeri või tegele asjadega, mis huvi pakuvad – see loob mitmekesisist, teeb sind õnnelikuks ja rikastab ka suhet.

Partneril võib olla raskusi kellegiga lähedaseks saada
Nagu paljud teised psühholoogilised teemad, ulatub ka see probleem lapsepõlve. Inimene, kes kasvas üles selliste vanematega, kes pidevalt ära olid või kuritarvitasid usaldust, tekitabki inimeses ebamugavust liigse läheduse suhtes. Kui mõlemad inimesed on eemalehoidvad inimesed, vajavad nad veel enam eraldi olemise aega.

Su partner on alles avastamise faasis
“Üks meie peamisi teooriaid on see, et meie põhiline eesmärk elus on avastada ja avarduda ning seda on kõige parem teha koos partneriga. Kõik tegevused ei ole partneriga võimalik, mistõttu võid tahta osasid asju üksinda teha,” ütleb Aron.

Mõned inimesed lihtsalt vajavad üksinda olemise aega
Näiteks ülitundlikud inimesed vajavad maanduseks üksinda olemise aega. Nad vajavad pausi kõiges, sealhulgas partneriga suhtlemises, sest koormavad end kergesti üle. Introverdid võivad vajada rohkem üksinda olemise aega, aga ekstraverdid soovivad rohkem aega suuremas grupis olemiseks, kui partneriga omavahel.

Kuidas aru saada, kui palju hingamisruumi sina suhtes vajad?
Igaüks defineerib hingamisruumi erinevalt ja ka vajalik kogus varieerub ajas. Näiteks kui sa reisid pidevalt ringi, soovid koju jõudes partneriga küljekuti koguaeg koos olla. Näiteks igapäevaselt koos töötades võid eelistada pühapäeva hommikuid üksi veeta. Ka hobid võivad ajas muutuda. “Su ellu võivad tekkida uued huvitavad võimalused, mida partner ei pruugi jagada või mis ei pruugi olla sobilikud koos partneriga tegemiseks.”

Kuidas partnerile öelda, et vajad üksinda olemise aega?
Kui tunned, et vajad hingamisruumi, ütle partnerile: “asi pole selles, et vajad partnerist eemalolemist, vaid soovid aega individuaalseks tegevuseks.” Tee selgeks, et taotled võimalusi, mis toovad kasu nii sulle, kui suhtele. “Sa soovid oma elu tugevamaks muuta, mistõttu tuleb partneriga avameelne olla,” ütleb Aron. Anna partnerile kindlust, et sa ei soovi suhet lõpetada või teda petta.

Avafoto: Pexels/Pixabay

Loe lisaks:
4 suhtumismustrit, mis viivad kooselu kindlale lõpule +nõuanded!

5 PÕHJUST, miks abiellumine veidike edasi lükata

Soomlannad paljastavad, miks välismaalasega on suhe palju vürtsikam