OHMYGOSSIP — Ideaalses maailmas saab armuavaldus vastu samaväärsed tunded, aga tegelikkus on see, et nii ei pruugi alati minna. Ühepoolsed tunded võivad muserdada. Oli siis tegemist lihtsalt armumise või ekskallima järgi igatsemisega, need asjatundja nõuanded aitavad sul elus edasi liikuda, vahendab Women´s Health.

Psühholoogia professor Gary W. Lewandowski Jr´i sõnul on ühepoolsel armastusel erinevaid vorme: armud inimesesse, kes pole saadaval (näiteks mõni kuulsus); armumine kellessegi, keda kohtad igapäevaelu käigus (nt mõni kena kutt jõusaalis), aga tema soovib vaid sõprust; igatsed endist kallimat, aga oled juba uues suhtes, kus tunded pole samasugused nagu eelmises (nt leppisite alguses kokku, et olete ainult sõbrad, aga tunded võimendusid).

Ükskõik, millise olukorraga on tegu, neile kõigile on ühine, et ei saa samu tundeid vastu. “See on armastus, mida tunned inimese vastu, kes ei armasta sind vastu,” selgitab Lewandowski. Ühepoolsest armastusest ülesaamine on lihtne teema kõnelemiseks, aga raske teostada. Õnneks on asjatundjatel nippe, mis võivad ka sulle abiks olla, kallis lugeja!

Katkesta ühendus 30ks päevaks
Kui tunnet tekitav inimene avaldab uue Instagrami foto või vastab su sõnumile, saavad tunded üha hoogu juurde. Tegemist on dopamiiniga (hea tunde keemiline aine), mis on armumisega seotud. Dopamiin läheb kaotsi, kui tunded ei saa vastust ja hakkad kogema võõrutussümptomeid. “Selleks, et võõrutusnähtudest üle saada, ära pea temaga 30 päeva jooksul mingisugust ühendust ja vaatle end kuu aega hiljem, kuidas siis tema suhtes tunned,” ütleb vaimse tervise nõunik Samantha Burns. See tähendab ka seda, et lõpetad tema jälgimise sotsiaalmeedias.

Ole valmis läbi kogema kurbuse erinevad etapid
Burns´i sõnul võivad ühepoolsest armastusest ja lahkuminekust toibumisega tulenevad tunded üksteisega sarnaneda. Ühepoolsest armastusest ülesaamine võib olla valusam, kui hävinenud suhtest, sest viimase puhul on olnud vähemalt põhjus, miks suhe ei toiminud. Kurbuse erinevad etapid on: eitamine, viha, läbirääkimine, depressioon ja leppimine. “Anna endale aega kurbust ja tundeid kogeda,” soovitab Burns. Ta lisab veel, et ainuüksi tunnete teadvustamine ja nende nimetamine võib kogemise intensiivsust vähendada. Valusatest tunnetest toibumine sõltub sellest, kui kaua oled selles olukorras viibinud. Kui näiteks aasta aega, siis Burns leiab, et toibumiseks kulub vähemalt 3 kuud. Teisalt ütleb ta, et aeg ei ole mõõdupuu, sest see sõltub sellest, mida kogu aja jooksul kogetud.

Väldi ka hiljem temaga kokkupuutumist
Burns soovitab ka tuleviku mõistes isikuga mitte kokku puutuda ja selle nimel kasvõi uusi sõpru valida, kellega edaspidi läbi käia. “Kui töötate näiteks samas töökohas, väldi kohvi- ja lõunasööginurka, kus tavaliselt flirtinud ja tema tähelepanu saada püüdnud oled,” jätkab Burns.

Ütle talle, et vajad hingamisruumi
Kui teine pool juba teab, mida tunned, ei ole sul midagi kaotada. Leia endas see tugevus öelda täpselt, mida soovid ja vajad, et elus edasi liikuda. “Ütle talle, et vajad toibumiseks aega ja hingamisruumi ning võtad ise ühendust, kui oled selleks valmis. Ära anna asja üle vaidlemiseks ruumi ja sul pole vaja oma teguviisi ka põhjendada” juhendab Burns.

Tunnista endale, mida ühepoolne armastus endast kujutab
Ühepoolset armastust ei kogeta nii intensiivselt, kui tõelist ja romantilist armastust. See on hea uudis, sest kui tead, et on võimalusi millekski paremaks, aitab see edasi liikuda. Oluline on end uuesti hindama õppida. Tuleta endale iga päev meelde, kui imeline oled ja et väärid siin elus kõike. Asenda negatiivsed tunded positiivsetega.

Avafoto: Pexels/Oleksandr Pidvalnyi

Loe lisaks:
Ühepoolne armastus: 4 põhjust, miks sa armud valedesse inimestesse

Uskumatu armastuslugu! Naine armus talle lapse kinkinud spermadoonorisse

7 märki sellest, et tõrjud alateadlikult armastust eemale