OHMYGOSSIP – Soomes on juba hea mitu aastat tegeldud lasteasutuste, see on siis koolide ja lasteaedade siseõhu probleemidega. Tuleb välja, et enamikes koolides esineb hallitust, mistõttu ehitatakse koolimajad ringi või lammutatakse maha ja ehitatakse uued. On leitud, et ainus lahendus hallituse vastu Soomes on ehitada koolimaja puidust. Nõnda ongi Soomes hakanud kerkima palkidest koolimaju, kus lastel on hea hingata. Kiviseinad Soome oludesse ei kõlba, sest erinevalt puidust seob kivi niiskust ja niiskus põhjustab siseõhuprobleeme, kirjutab Inno oma blogis.

Aga kas Eestis siis siseõhuga probleeme pole? Kui vaadata ajakirjanduses ilmuvaid artikleid, siis on juttu sellest, kuidas eesti lastel esineb järjest rohkem astmat – aga astma on otseselt siseõhuprobleemide tagajärg. Astma omakorda põhjustab kehas kroonilisi põletikke ja on üks rasvumise põhjus. Eestlased on omakorda ühed rasvunumad Euroopas.

Ülekaal põhjustab omakorda veresoonkonna haigusi ja need on Eestis surma põhjus nr 1. Millest see tappev rasvumine siis tuleb? Seni on Eestis räägitud põhiliselt sellest, et tarbitakse liiga palju suhkrujooke. Soomes tehtud uuring aga näitab, et suuremad suhkru tarbijad on hoopis kõhnemad. Rasvumise põhjused on muus. Millegipärast tegelevad soomlased aktiivselt oma siseõhuprobleemidega, ju siis on sel mingi põhjus. Seda peetakse väga tähtsaks, sellesse panustatakse miljardeid eurosid. Terveid maju lammutatakse Soomes maha, ja täiesti uusi maju, kuna seal on avastatud siseõhuprobleemid. Eestis pole mitte midagi kuulda probleemidest siseõhuga. Nüüd küsimus, miks Eestis ei tegeleta siseõhuprobleemidega?! Kas tõesti on kõik Eestis kõige paremas korras ja mitte kusagil mingit hallitust ei esine, või mis? Kas keegi teab?


Avafoto: Blogijad Inno ja Irja Tähismaa (Erakogu)
Allikas: innojairja.blogspot.com