OHMYGOSSIP — Kui suhe on lõppenud, ollakse emotsionaalses mõttes veel segaduses. Sellest tulenevalt tegutsetakse mõtlemata. Ekspert töötas läbi erinevaid põhjuseid, miks mõni meist kipub uuesti ekskallima sängi sattuma, vahendab Your Tango.

Võib minna nii, et juba kord lahku läinud kallimad leiavad taas tee ühisesse sängi. Paraku pole see kuigi hea mõte, sest see pikendab lahkuminekust toibumist, tekitab uusi probleeme või viib soovini taas koos olla, mis tihti lõpeb ikkagi lahkuminekuga.

Psühholoog ja ekspert Lori Beth Bisbey on olnud toeks paljudele inimestele, kes silmitsenud sama olukorda, kus põigatakse tagasi ekskallima juurde. “Paljud räägivad, et tunnevad end üksikuna ja ei soovi uue inimesega tutvuda. Teised räägivad, et igatsevad lihtsalt head seksi ning see konkreetne üldse polnudki suhte purunemise põhjuseks,” ütleb Bisbey. Aga miks seks endise kallimaga siiski nii ahvatlev tundub? Bisbey loetleb üles 6 enim levinumat põhjust:

Soov seksuaalse kontakti järele
Üldiselt on see peamine põhjus, miks tagasi endise kallima juurde pöördutakse. Teinekord võib olla lihtsalt soov, et keegi füüsiliselt puudutaks. Puudutused on heaolu seisukohalt olulised ja seksuaalne intiimsus lisab elus üldist rahulolu ja õnnetunnet. Puudutusest vabaneb õnnehormoone ja üleüldse on see armastuse ja turvalisuse raames üks esimesi aistinguid, mida juba beebieas õpitakse.

Soov asjas selgust saada
See juhtub paljude inimestega, kelle paarisuhe oli keeruline ja lõppes keset segadust. Selleks, et end taas kindlalt tunda, on vaja ebakindluse mõttes asjad selgeks saada. Osadele inimestele tekib selguse tunne siis, kui nad veel ühe korra eksiga seksivad. Teisele võib see veelgi rohkem segadust tekitada. “Väga keeruline on selgust luua, kuna suhted purunevad mitmetel põhjustel ja osapooled pole kunagi ühel meelel, miks suhe lõppes,” ütleb Bisbey.

Lahkuminek tundub lihtsam
See kehtib eriti just pikalt kestnud suhete kohta. Bisbey sõnul soovitakse sellisel juhul kogeda rahulikku ja aeglaselt kulgevat lahkuminekut. Tundub veidrana, kui inimene on aastaid kõrval olnud ja nüüd ühtäkki kaob.

Üksindus
Endine kallim on tuttav ja turvaline ning uue suhte loomine võtab aega. “See võtab aega, et keegi sind tundma õpiks – nii emotsionaalselt, kui füüsiliselt. Tihti tundub vana elu ja tuttava inimese juurde tagasi minemine lihtsam,” ütleb psühholoog Bisbey. Kuigi mõneks hetkeks võib see üksinduse tunnet leevendada, siis pikas perspektiivis viib see ikkagi paratamatuseni. Kõige olulisem on edasi liikuda ja mõnda aega iseendaga tegeleda. Aastal 2013 viidi läbi uuring, kus selgus, et lahkuläinud inimesed pigem harrastavad seksi endise kallimaga. Psühholoogi sõnul põhjustab selline tegu pigem veel valusamaid tundeid ja muudab lahkuminekust toibumise keerulisemaks.

Biokeemiline reaktsioon
Sul võib tekkida eksiga seksides biokeemiline reaktsioon ning hetkeks võib isegi tunduda, et saate oma lahkhelidest üle. Tihti see tegelikult nii pole. Kõik teevad suhtes vigu, aga ära tee endale seda, et püsid katkises suhtes liiga kaua – astu sellest pigem varem välja.

Kokkuvõtteks ütleb Bisbey, et eks kallimaga seksimisel pole mõtet, kui mõlemad pole päris kindlad, mida nad soovivad. “Sul peavad seksimiseks olema kindlad motiivid ja selged ootused. Kui sa pole ettevaatlik, võid peagi end avastada uuesti suhtes olevat, mis ei sobinud sulle algusest peale,” tõdeb Bisbey. Lisaks meenutab ta, et kui ollakse jätkuvalt vanas suhtes kinni, pole mõtet uut alustada. Eksiga seksimine on ainult sellisel juhul õigustatud, kui olete mõlemad emotsionaalselt terved, lahkuminekust üle saanud ja valmis teistega suhtlema. “Kui suudad seni kaua oodata ja tunnete jätkuvalt teineteise suhtes tõmmet, ole kindel, mida teed, mida soovid ja anna tuld,” lõpetab psühholoog.

Avafoto: OHMYGOSSIP