OHMYGOSSIP — Moebränd H&M loob juba seitsmendat korda Conscious Exclusive kollektsiooni, kus kasutatakse rõivaste tootmiseks taaskasutuse meetodit, vahendab Iltalehti.

Üks selliseks on esimest korda esitletav ECONYL® kiud, mis on valmistatud 100% kokku kogutud ja uuesti ringlusesse võetud nailonjäätmest, näiteks ka kalavõrgust. Teisteks materjalideks on uuesti ringlusesse võetud polüester, orgaaniline lina jne. Kollektsiooni kuulub ka uuesti ringlusesse sattuvast hõbedasest valmistatud ehteid, mille inspiratsioon tuleb Arts and Crafts kauplusest. “Innovatsioon kauakestvate materjalide taga ei lõppe iial. Ehete valmistamisel on keskkonda väga minimaalselt mõjutatud, samuti on ka ECONYL® valmistatud täielikult taaskasutusele põhinevalt,” ütleb H&M´i loovuse nõuandja Ann-Sofie Johansson.

https://www.instagram.com/p/BfIlS1AjN_Y/?tagged=consciousexclusive

Rõivad ja kingad ise on naiselikud ning klassikalised. Kollektsiooni kõige huvitavam ese on pulmakleit, milles palju pitsi ja tikandit. Ka ülejäänud kollektsioonist ei jää romantikat puudu. Plastjäätmed ja justnimelt kalavõrgud on mere loodusele tohutu suur probleem. Neid jäätmeid on väga edukalt võimalik aga taaskasutada.

https://www.instagram.com/p/BfJHqTxhe3I/?taken-by=econylbrand

Lisaks H&M´i erikollektsioonile on ka Adidas merest kokku kogutud plastpudelitest jalatseid valmistanud. Halla x Halla värvilised ujumisriided on samuti merejäätmetest meisterdatud. Tegemist on siiski olnud üsna väikesemahulise protsessiga. “Ettevõtete probleem on, et võid luua imelise projekti, aga mõju on liiga väike. Projekt peaks suutma tekitada peavoolu, millega oleks suuri muutuseid näha. Tegime nüüd esimese sammu, kanname sõnumit edasi ja loodame, et saame seda materjali ka teistest toodetes kasutada,” ütleb Tretorn Euroopa turundusdirektor Fredrik Ekström. Kui H&M ringlusesse võetud materjalidest tooted muutuksid kõige populaarsemaks ja vastupidavamaks, nagu seda on ECONYL®, muutuks see ka teistele rõivatootjatele uueks standardiks.

https://www.instagram.com/p/BfK-m3TlJvD/?tagged=hmconsciousexclusive

Avafoto: Instagram/@magme.hr
Allikas: Iltalehti