OHMYGOSSIP — Paljud tuntud Soome filmitööstuses töötavad naised süüdistavad režissöör-professor Lauri Törhönen´i aastatepikkuses seksuaalses ahistamises, vahendab Iltalehti YLE.fi´d.

Yle intervjueeris umbes 20 filmitööstuses töötavat naist, kes ütlevad kõik ühest suust, et Lauri Törhönen on neid pikka aega seksuaalselt ahistanud. Üks naine ütleb, et ahistamine on kestnud ajavahemikul 1980-ndatest kuni aastani 2000. Aastal 2000 tööle läinud Laura Tiainen ütleb, kuidas Törhönen tuli teda vägisi suudlema kohe esimesel õhtul, kui sisseastumise eksami tulemused saabusid. “Ta üritas kõigi ees mulle keelt kurku ajada. Mul oli kohutavalt häbi, aga teised vist ei pannud midagi tähele,” ütleb Tiainen.

Leidub ka selline juhus, kus Törhönen oli kooli pürgijale teinud ettepaneku seksida. Paljud kinnitasid, et testides küsiti väga veidraid küsimusi. Tiainen räägib veel, kuidas Törhönen teda aastal 2003 Tampere filmipidustusel kättpidi minema vedas. “Ma kartsin tollal nii väga. Ta vedas mind kättpidi naiste tualetti ja surus nurka. Ta oli pahane, sest ma polnud tema kõnedele vastanud.”

Ria Kataja elab samas kandis, kui Törhönen ja naine kirjeldab, kuidas mees tungis talle riietusruumi ja sikutas Kataja rinnahoidjaid. “Ta muutis tööolukorra täielikult seksuaalseks. Mulle ei jõua see siiani kohale,” ütleb Kataja. Kõigepealt näitlejana, hiljem režissöörina tuntud Liisa Mustonen´il on Törhönen´iga kogemusi juba 80-ndatest. Mustonen oli tollal alaealine. Törhönen oli lubanud tüdrukut koju viia, aga kodutee asemel suunduti hoopis mehe koju. “Tal oli mingi riietus, mida soovis, et prooviksin. Autos hõõrus ta käega mu reit, mispeale lõin teda,” ütleb Mustonen. Hiljem reklaamfotosid tehes, tuli Törhönen Mustoneni rindasid käperdama. “Mul jäid sõnad kurku kinni võttegrupi meeste ees. Mitte keegi juuresolevatest ei reageerinud ja see asjaolu lasebki sel kõigel jätkuda.”

Törhönen on aastatel 1995-2006 olnud kunstikõrgkooli juht. Lisaks on ta tegutsenud filmiteaduse professorina. Teda on filmialaselt kahel korral auhinnatud riikliku auhinnaga, aastal 1989 ja 2007. Törhönen on teinud lugematu arv telesaateid ja filme.

Praegu on Törhönen 70-aastane ja osaleb jätkuvalt aktiivselt tööelus. Viimati ütles ta, et planeerib filmi Mannerheim´i ja Hitleri suhetest.

 

Avafoto: Lauri Törhönen (Väljavõte YouTube´i videost)
Allikas: Iltalehti