OHMYGOSSIP  — Kui oled harjunud sööma suuri toiduportse, ei pruugi aru saada, millal kõht päriselt täis on. Jaapanlased ei ole ülekaalulised ning neil on välja kujunenud süüa seni, kuni kõht on 80% ulatuses täis, vahendab NordenBladet.

Miks inimkond üldse rasvub? Eks ikka seetõttu, kuna sööb liiga palju ja liigub vähe – seda on alati teatud. Küll on põhjuseks peetud suhkrut, süsivesikuid, rasva ja kes teab, mida veel. Probleemiks ei ole kunagi olnud konkreetne toitaine, vaid kogu tervik. Sama infot kinnitab ka soomlasest terviseteadlane ja apteeker Timo Kettunen. Kettunen´i sõnul ei ole asi ainult teadmatuses ja hooletusse jätmises, sest toidu- ja spordikultuur on muutunud koos tööstuse, automatiseerimise ja tervisealase teadlikkuse kasvuga. “Igapäevase liikumise konseptsioon on huvitav, kuna see, mida tänapäeval lahterdatakse kasulikuks liikumiseks, oli 50 aastat tagasi igapäevane ja täiesti normaalne elu osa,” ütleb Kettunen Iltalehti´le.

Kettunen´i sõnul saaks lausa 80% elanikkonna haigustest ära jääda, kui inimesed mõistaksid, et ülekaalulisus ja liikumatus on seotud metaboolsete probleemide ennetamise ja ravimisega. Kehakaalu üle ei saa hetkega kontrolli saavutada ning tuleks vähemalt kaks aastat olla järjepidevalt aktiivne, et õnnestunud muutustest rääkida. Mõne kuu või poole aasta jooksul toimunud kehakaalumuutus ei pruugi meile ennustada seda, mis 2-3 aasta pärast on. Kettunen tuletab meelde, et mida enam stressi toit valmistab ja mida suurem nälg muutuse protsessis tekib, seda ebatõenäolisem on õnnestumine. Ka kehakaalu pärast häbenemine, süütunne ja ranged piirangud ei loo muutuseid. Õnnestunud kaalulangust toetavad stabiilne söömisharjumus, hommikusöök, paindlikkus, stressiga toimetulek, hea enesetunne ja sisemine motivatsioon. Normaalsed positiivsed omadused ja lõdvestunud elurütm võimaldavad edukaid sooritusi. “Mis iganes toiduvaliku kasuks otsustatakse, sellest peab saama püsiv uus normaalsus, sest muul juhul on tulemused lühiajalised ja viivad jo-jo efektini.”

Jaapanlastel on ütlus hara hachi bu, mis tähendab, et söö, kuni su kõht on 80% täis. “Loomulikult peab toiduvalik olema tervislik, aga järgides seda põhimõtet, on raske saada piisavalt energiat. Probleem on selles, kuidas aru saada, millal kõht 80% täis on,” arvab Kettunen. “Kui oled harjunud sööma suuri portsjone, ei pruugi aru saada, kui kõht täis. Praktikas toimib hara hachi bu nii, kui tuntakse kõhus esimest korda survetunnet.” Kettunen soovitab seda katsetada. “Võib minna kuni paarkümend toidukorda, enne, kui õpid märkama ja tundma tulemust. Tegemist on lihasmäluga, niiet pole tarvis ette muretseda.”

Avafoto on illustreeriv: Unsplash
Allikas: NordenBladet.ee