OHMYGOSSIP  – “Eestist tuleb väga palju modelle ning mitmed neist on jõudnud päris tippu. Sellise väikse rahva kohta on see väga suur ja eriline asi,” ütleb näitleja Andrus Eelmäe imeilus tütar Anette Maria intervjuus ajakirjale Iluguru. Oma noore vanuse kohta on Anette juba pool maailma läbi reisinud, Chaneli moelavadel kõndinud ning selle kõige kõrvalt veel ka gümnaasiumit lõpetamas. Kuid milline on elu rahvusvahelise modellina ning kuidas näevad välja maailma suurimate moemajade lavatagused?

Kuidas sind avastati?
Mind leiti kaubanduskeskusest, kui olin alles 15-aastane. Modelliks saamisest ma varem mõelnud ei olnud, kuigi tihtipeale on just see paljude väikeste tüdrukute unistuseks. Oli tavaline õhtupoolik ning olime perega Pärnu Keskuses. Mäletan, et sel hetkel hulkusin veel kuskil üksinda. Minu juurde tulid Enel Soeson ja Barry Elkins ning sellel kenal paaril on väike agentuur nimega Luvmodels. Enel on kunagine modell ja Barry on Floridast pärit fotograaf. Nad rääkisid mulle minu potentsiaalist ja leppisime kokku järgmise kokkusaamise, et sellest pikemalt rääkida. Mäletan, kuidas sealt kaubanduskeskusest välja jooksin ja hõiskasin: „Minust saab modell!“. Sel hetkel tegi see mind väga õnnelikuks! Paari päeva pärast saime kokku ühes kohvikus, võtsin kaasa oma ema. Enel ja Barry tutvustasid mulle seda maailma ning seletasid kuidas asjad käivad, panime paika väikese plaani. Nädala pärast oli mul esimene pildistamine Barryga ja kuu aja pärast oli mul juba Pariisis agentuur olemas. Kõik toimus kibekähku ja isegi veidi unenäoliselt.

Milline on lavatagune elu suurtel moe-show’del?
Võimas! Mulle väga meeldib kogu see möll. Modellinduse puhul armastangi kogu seda pikka protsessi, mitte ainult laval olemist või piltide ajakirjast vaatamist. Moe-show’de päevadel tuleb enamasti väga vara ärgata, süüa hommikust ja juua kohvi. Viimasel tunnil hakkab hull sigin-sagin pihta – tuleb olla alati kõigeks valmis, terane, leplik ja kiire. Disaineril, stilistil, jumestajatel, juuksuritel ja teistel abilistel on suur pinge peal ja kui nad peaksid veel pirtsaka modelliga koostööd tegema, siis läheks asi käest ära. Lisaks on lava taga palju fotograafe ja ajakirjanikke, kellele peab samuti tähelepanu pöörama.

Kuidas võrdleksid Eesti moemaailma mõndade teiste riikidega, mida külastanud oled?
Eestist tuleb väga palju modelle ning mitmed on jõudnud päris tippu. Sellise väikse rahva kohta on see väga suur ja eriline asi! Modelle on küll palju, aga Eestis pole meil midagi teha. Jäätiseraha eest tööd teha pole ju ahvatlev!

Avafoto: 3x Anette Maria Eelmäe (Erakogu)
Artikkel on refereeritud ajakirjast Iluguru (2018)