OHMYGOSSIP – 24. novembril oli ETV saates AK juttu Riigikogus jagatavatest nn “katuserahadest” ning see jagatav summa pidi olema 4 miljonit eurot. Jürgen Ligi oli “katuserahade” jagamise vastu, sest riigieelarves olevat niigi vähe raha. Mis on “katuseraha” sisuliselt? Olen kuulnud, et selle rahaga pidi pandama nö riigikogulaste suu kinni ning nad peavad hääletama halbade seaduste või otsuste vastuvõtmise poolt. Kingituseks saadud “katuserahade” eest saavad poliitikud võita omale valijaid ehk osta nö hääli, kui nad annavad raha mingiks tegevuseks, mis teatud valijatele huvi pakub. Vähemalt nii olen ma sellest süsteemist aru saanud. Mida arvate aga teie Riigikogus jagatavatest “katuserahadest”, kas peate seda õigeks, või tuleks selline raha kinkimine riigikogulastele ära lõpetada?

Poliitik ja Pärnu linnavolikogu esimees Andres Metsoja: Regionaalse toetuse jagamine loob võimaluse panustada tegevustesse/valdkondadesse, mis erinevatel põhjustel jäävad piisava tähelepanuta või siis ei sobitu toetusmeetmete raamistikku. Nn katuseraha annab võimaluse osundada probleemile ning samas seda ka osaliselt lahendada. Parlamendi liikme raha jagamine ei ole suurejooneline pidupäev, ega sõnavabaduse piiramine maksumaksja rahaga. See on tegevus, mida aasta-aastajärel viljeletud. Üldiselt olen arvamusel, et peaksime ühiskonnas tervikuna suutma probleeme lahendama läbimõeldumalt, kui raha jagamine.

Laulja ja endine Riigikogu liige Siiri Sisask: Sel ajal, kui olin Riigikogu liige, nimetati neid rahasid “kommirahadeks”, mis ajast need “katuserahadeks” ümber nimetati, ei oska öelda. Nn kommiraha oli summa, millega sai aidata oma valimisringkonnas mingeid olulisemaid ettevõtmisi, teatud summa ulatuses ja riigieelarveliselt. Mina sain mitmel aastal toetada Harju- ja Raplamaa noortekeskuseid, aga ka mõnda antud ringkonna muusikakooli, muusikainstrumentide soetamisel. See oli siht, kuhu minu “kommiraha” suundus. Sel ajal, kui töötasin Riigikogus, oli enamik noortekeskuseid alles lapsekingades ja peale humanitaarabina saadud vanade arvutite ja mängude seal noortel millegagi tegeleda ei olnud. Loodan ja usun, et “kommiraha” läks õigesse valdkonda. Kuid üldiselt arvan, et riigieelarveliselt ei peaks niisuguseid rahasid Riigikogu liikmetele võimaldama oma ettepanekute ja teatud mõttes ka “suva” järgi suunata. Kindlasti peaks selline süsteem kaduma.  Lisan veel, et paljud projektid, mida sel aastal on esitatud “katuserahade” raames riigieelarvesse, võiksid käia pigem EAS-ist rahastatave toetuste alla.

Toidupanga manager Piet Boerefijn: Mina olen katuseraha vastu. Aga mina ei ole spetsialist. Alari Rammo ja Maris Jõgeva on spetsialistid. Nad töötavad EMSLis (Eesti Mitterulundus ja Sihtasutuste Liit). Meie saime ka üks kord katuseraha abi. Aga minu meeles see süsteem ei ole õige ja läbipaistav. See on riigi (maksumaksjade) raha ja seda ei tohi niimoodi kasutada.

Piet Boerefijn tegi ka üleskutse:
Head liikmed!
Palun veel kord te abi allkirjade kogumisel katuseraha kaotamise petitsioonile.
Tegu on vastuolulise teemaga ja paljud ühingud näevad katuseraha kui õiget ja vajalikku asja. Sest raha on raha. Meile on aga väärtused armsamad, oleme ka ise pakutud rahast keeldunud kui räpasest.

Kuni katuseraha kodanikuühiskonna tunnustamise viisina õigustatakse, isegi ülistatakse, ei jõua me kunagi õiglase partnerluseni vabakonna ja avaliku võimu vahel. Läbipaistmatud otsused lihtsalt ei kuulu avatud valitsemise juurde, aga katuseraha ei ole võrdselt ligipääsetav ning erakonna või poliitiku nimega kingitus seab kahtluse alla meie poliitilise sõltumatuse vabaühendustena.

Me kõik kokku tunneme kindlasti kindlasti vähemalt 1000 inimest, kes usuvad sama – aidake meil nendeni jõuda! Tänaseks on meil koos paberallkirjadega olemas ligi 400.

Kuidas seda teha saab?
1. Levitage petitsiooni oma liikmete, toetajate ning võrgustike seas, sest allkirju saab anda igaüks eraisikuna. Selgitava teksti, mis edasi saata, leiate kirja lõpust.
2. Ühinguga Korruptsioonivaba Eesti korraldame 6. detsembril Tartus liikmeklubi korruptsiooni ja selle vastu astumise teemadel. Tulge ise ja kutsuge kaasa need, kelle puhul teate, et nad otsivad veel küsimustele vastuseid. Selgitame heal meelel.
3. Kui teil on tulemas mõni suurem üritus või kokkusaamine (kas siis Ühisnädala raames, talvekool, üldkogu või miskit muud) saab sellelgi petitsioonile allkirju koguda. Kui soovite meid ise aidata, printige allkirjaleht välja ja korraldame selle meile jõudmise. Aga võime tulla ka kohapeale ise seda tegema ja selgitama.
Allkirju kogume kuni 12. detsembrini, aga saame ka tähtaega pikendada.
Suur aitäh kaasa mõtlemast ning petitsiooni toetamast.

Anna toetusallkiri katuseraha lõpetamiseks
Vabaühenduste liit algatas rahvaalgatusveebis allkirjade kogumise ettepanekule lõpetada ilma läbipaistva konkursita katuseraha jagamine Riigikogus. Täpsemalt pannakse ette kehtestada riigieelarve seadusega reegel, et regionaalseid investeeringutoetusi võib anda üksnes avaliku konkursi alusel. Selline piirang aitaks jõuda ühtsemate toetusreegliteni ka vabaühenduste rahastamisel, looks ühingutele võrdsemad tingimused toetuseks riigieelarvest ning pikemas plaanis tõstaks ka vabaühenduste usaldusväärsust. Kokkulepe tööks katuseraha kaotamiseks sündis 2015. aasta lõpus peetud vabaühenduste kärajatel.

Selleks, et Riigikogu liikmed ettepanekut arutaksid, on vaja algatusele koguda vähemalt 1000 allkirja. Kui ka sina leiad, et poliitikud ei tohiks suhtuda nende käsutuses olevasse riigi rahasse kui enda omasse, kasutada seda oma populaarsuse tõstmiseks ning ilma konkursita meelepäraste projektide toetamiseks, toeta vabaühenduste liidu algatust oma digiallkirjaga.

Täpsemalt saab katuserahast lugeda EMSLi veebilehelt.

Avafotol: Toidupanga manager Piet Boerefijn (Facebook)