OHMYGOSSIP — Naiste kõnedele kiputakse tihemini vahele segama, kui meeste omadele. Kui selline nähtus on ka sulle silma jäänud, siis ära muretse – siin on juhised, kuidas sellises olukorras käituda, vahendab Quartz.

Kolm erinevat katkestuse põhjust:

Kui üleerutatud kuulaja ei suuda end vaos hoida
Rääkija jutule vahelesegamine tähendab vaid seda, et kuulaja on jutust väga elevil ja ei suuda kuidagi ära oodata oma korda. See asjaolu ei vabanda muidugi vahelesegamist välja, aga võid end lohutada mõttega, et sellise tegevuse põhjused on tõenäoliselt pahatahtlikud. Sellises olukorras oleks hea jagada vahelesegajale tunnustust, aga samas ka meenutada, et ta saab enda öeldu välja rääkida peale sind. Ütle talle näiteks nii: “Mul on hea meel, et oled huvitunud, aga ma räägin oma teema lõpuni, et kõik oleksid kursis ning saaksid peale seda küsimusi esitada.”

Kui kuulaja emotsioonid keevad üle
Kõik inimesed ei suuda oma emotsioone vaos hoida ning tugevamaid reaktsioone tekitavad arutelud võivad neid isiksusi muuta häälekaks, eriti, kui emotsionaalsemaid inimesi jagub rohkem. Sellised vahelesegamised võivad algatada tüli, kuid nääklemine viib harva sihini. Kui kõne jääb seeläbi katki, avalda soovi, et saaksid esmalt oma loo lõpuni rääkida ning seejärel saab arutleda rahva murekohti. See lüke ei pruugi alati aidata ning mõnikord ongi parem lasta vahelesegajal oma tunded välja öelda. Nii ühel, kui teisel viisil jätad mulje, et oled kuulajate arvamustest huvitatud ning ka vahelesegaja kuulab ilmselt parema meelega su loo lõpuni.

Kui tegemist on võimumängudega
Osad inimesed võivad jutule vahele segada eesmärgiga kõnepidaja enesekindlust häirida. Selline taktika toimib suurepäraselt. Sellises olukorras soovitatakse häält tõstmata rääkimist jätkata. Ka see mõjub hästi, kui sa ei vaata katkestajale kordagi silma. Kui see ei aita, võib teistele kuulajatele esile tuua, miks siiski tasub sind kuulata.

Autor: Marju Rõmmel
Avafoto: NordenBladet/Helena-Reet Ennet