Täna algavad üle-eestilised „Heaolutalgud 2017“

NordenBladet — Täna algavate heaolutalgute käigus otsitakse uudseid ja innovatiivseid lahendusi, et suurendada erinevate sotsiaalteenuste paindlikkust ja kättesaadavust. Sel nädalal toimuvad töötoad Narvas ja Tallinnas ning kogu „Heaolutalgud 2017“ programm kulmineerub septembris Garage48 hackathoniga, kus arendatakse edasi töötubade käigus saadud ideid.  

Sotsiaalkaitseminister Kaia Iva sõnul on heaolutalgute eesmärk tuua Eesti hoolekandeteenustesse nutikaid lahendusi. “Esiteks otsime viise, kuidas aidata nii erivajadustega inimestel kui eakatel ennast paremini teostada. Teiseks soovime vähendada hoolduskoormust, kuna rahvastiku ühtaegu vananemine ja vähenemine paneb meie sotsiaalkaitsesüsteemi tugeva surve alla. Usume, et ettevõtjate, arendajate ning kogukonna ja vabatahtlike koostöös saab välja töötada innovaatilisi lahendusi, mille abil on võimalik tagada inimestele vajalik abi ja eneseteostuse võimalus,” selgitas Iva.

Talgute programmi esimene etapp kujuneb üle-eestilistest töötubadest, kuhu oodatakse kõiki sotsiaalvaldkonnas tegutsevaid aktiivseid inimesi ning organisatsioone, kes on huvitatud sellel teemal kaasa rääkimisest. Töötubade käigus kaardistatakse hoolekandes uuenduslike lahenduste loomise ja kaasamise võimalused. Programmi teine osa on Garage48 hackathon, kus osalevad erinevad eksperdid ja praktikud. Kahepäevase hackathoni eesmärk on luua lahendused ja prototüübid, mis tooks innovatsiooni sotsiaalvaldkonda.

Sotsiaalministeeriumi hoolekandeosakonna nõunik ja projektijuht Kristiina Tuisk ütles, et talgute käigus loodetakse luua hoolekandesse toimivaid innovaatilisi lahendusi. „Tegelikult on praegugi turul rakendusi, mida saab heade näidetena välja tuua. Näiteks platvorm Helpific, mille eesmärk on omavahel kokku viia erivajadustega inimesed ning vabatahtlikud. Erivajadustega inimeste üheks probleemiks tööle minemisel on transpordivõimaluse puudumine. Seda eriti hajaasustusega piirkondades. Helpificu abil saaks näiteks mõni abivajaja leida vabatahtliku, kes talle transpordi puhul abi pakub. Jagamismajandusel võiks hoolekandes olla senisest oluliselt suurem roll,“ selgitas Tuisk.

Heaolutalgute töötoad toimuvad 13. juunil Narvas, 15. juunil Tallinnas ning 20. juunil Tartus. Talgutele on oodatud osalema kõik, valdkonnas tegutsejad või selle arengule kaasa aidata soovijad. „Heaolutalgud 2017“ lõppevad septembrikuus Garage48 hackathoniga, kus pannakse kokku äriideed sotsiaalvaldkonna teenuste arendamiseks.

Heaolutalgud on ellu kutsunud Sotsiaalministeerium ning talgute korraldajad on Civitta Eesti ja Garage48.

Avafoto: Kaia Iva (Riigikogu fotoarhiiv/ Erik Peinar)
Allikas: Sotsiaalministeerium

Loe kõiki NordenBladet´i “Eesti uudised & info” rubriigi artikleid SIIT