NordenBladet — Valmistoitu toodeti 2016. aastal 215 miljoni euro väärtuses. Valmistoitu tootvate ettevõtete müügitulu kasvas 251,2 miljoni euroni, mis on 4,3% rohkem kui eelneval aastal, selgub Maaeluministeeriumis koostatud valmistoitu tootvate ettevõtete 2016. aasta ülevaatest.

„Valmistoitu tootvate ettevõtete müügitulu kasvatas suurenenud nõudlus,” ütles Maaeluministeeriumi kaubanduse ja põllumajandussaadusi töötleva tööstuse osakonna juhataja asetäitja Kadi Raudsepp „Nõudlus suurenes nii sisetarbimise kui ka ekspordi toel. Sisetarbimise kasvu toetas kiire palgakasv ja suhteliselt madal töötuse tase ning ekspordi elavnemisele aitas kaasa oluliste kaubanduspartnerite majandusolukorra tugevnemine.”

Ettevõtete investeeringuaktiivsus kasvas. Valmistoitu tootvad ettevõtted investeerisid materiaalsesse põhivarasse 2016. aastal 7,5 miljonit eurot ehk 4,3% rohkem kui eelneval aastal. „Investeeringute suurenemist toetasid erinevad tegurid – soodsast väliskeskkonnast tulenev ettevõtjate majanduskindluse kasv, pankade madalad laenuintressid ning samuti Euroopa Liidu finantsperioodi 2014–2020 toetusmeetmete kasutamine,” ütles Raudsepp.

Valmistoitu tootvate ettevõtete kogukasum oli 2016. aastal 18 miljonit eurot ehk 17,1 protsenti väiksem kui eelmisel aastal samal ajal.  Esialgsetel andmetel loodi puhast lisandväärtust 55,5 miljonit eurot ehk 7,9% vähem kui eelmisel aastal samal ajal.

Lisandväärtus töötaja kohta ehk tööviljakus vähenes aastases võrdluses 4 protsenti. „Vaatamata tööviljakuse langusele kasvas tunnitootlikkus eelneva aastaga võrreldes 2,3%, mis näitab, et vähenenud töötundide arvuga suudeti rohkem lisandväärtust luua,” lisas Raudsepp.

Valmistoitu tootvates ettevõtetes töötas 2016. aastal keskmiselt 2484 inimest. Aastases võrdluses vähenes hõive 105 inimese võrra (4%). Statistikaameti lühiajastatistika andmetel tegutseb Eestis keskmiselt 90–100 valmistoitu tootvat ettevõtet, ligikaudu 60 protsenti valmistoitu tootvate ettevõtete müügitulust annavad neli suuremat tööstust.

Valmistoitu tootvate ettevõtete müügitulu moodustas 2016. aastal 14,3% toiduaine- ning 2,2% töötleva tööstuse müügitulust.

Valmistoitu tootvate ettevõtetena käsitletakse ülevaates valmistoitude (salatid, võileivad jne), suhkru- ja kondiitritoodete, maitseainete ja -kastmete ning eritoitude (lastetoidud, dieettoidud, gluteenivabad toidud jne) tootmisega ning kohvi ja tee töötlemisega tegelevaid ettevõtteid.

Allikas: Maaeluministeerium
Loe kõiki NordenBladet´i “Eesti uudised & info” rubriigi artikleid SIIT