OHMYGOSSIP – “Soome ja Eesti juudi kogukond on küll suures plaanis väga pisike, ent kasvab. Rõõm on tõdeda, et kultuuriüritusi väisab aina enam kohalikke juute,” räägib Põhjamaid ühendavate suurportaalide NordenBladet ja OHMYGOSSIP-lehtede asutaja ning Iisraeli meedia suursaadik Skandinaavias Pr. Helena-Reet Ennet.

“Olen üle kümne aasta olnud tunnistajaks, kuidas Eesti Juudi Kogukonna eesotsas tegutsev Eesti pearabi Hr. Šmuel Efraim Kot teeb oma tööd äärmise pühendumisega. Ta on filigraanselt ära õppinud nii vene kui eesti keele, ning tema juhendusel on kohalik juudi kogukond taas n-ö õitsele löönud. Rabi Kot on teinud ära väga suure töö. Kuigi Eesti juudi kogukond on peaasjalikult venekeelne, on ta suutnud ehitada silla, mis ühendab kõiki Eestis elavaid juute – nii eesti, vene, heebrea kui ka inglise keelt rääkivaid juudi kodanikke ning usklikke. Rõõm on tõdeda, et juudi tähtpäevi ning kultuuriüritusi väisab aina enam kohalikke juute.”

“Ka teiste Skandinaaviamaade juudi kogukondade tegevus on viimastel aastatel näidanud tõusutrende. Iisraeli suursaatnond Soomes korraldab regulaarselt informatiivseid vastuvõtte juute ning juudi kultuuri siduvatele ja toetavatele kõrgetele ametnikele ning juudi kogukonda ja kultuuri toetavatele ja arendavatele inimestele. Värske Iisraeli suursaadik Eestis ja Soomes, Hr.  Dov Segev-Steinberg on lühikese ajaga suutnud kaasata pea terve Skandinaavia meedia ning  osavalt läbi peenete ja väljapeetud meediaürituste juhtinud tähelepanu olulistele Põhjamaade juudi kogukonda puudutavatele teemadele. Aktiivselt osalevad Soome juudi kogukonna üritustel ka Aukonsul Hr. Fredrik Ekholm, Finland-Israel Trade Association´i direktor Hr. Esa Virtanen ja Hr. Deiv Salutskij ning hiljuti Soomest taas Iisraeli läinud dipomaatilise missiooni asejuht Pr. Arezoo Hersel. Samuti paistavad aktiivselt silma VOIS (Voice of Israel in Scandinavia) juhid Pr. Mila Kadosh ja Hr. Felix Noibar, kes pea üheltki juudi kogukonna ürituselt ei puudu. Aktivsete liikmete ning Iisraeli sõprade nimekiri on pikk!”

“Väga aktiivselt edendab ja toetab juudi kogukonna ning Iisraeli tegevust Skandinaavias ka Iisraeli Valitsuse Turismibüroo Rootsis, olles esindatud kõikidel suurematel Põhjamaade messidel ning pidades sidet nii peavoolumeedia kui Põhjamaade parimate blogijatega.”


Eesti pearabi Mr Šmuel Efraim Kot


Iisraeli suursaadik Eestis ja Soomes, Mr Dov Segev-Steinberg ja konsul Mrs Michal Cohen


Finland-Israel Trade Association (FITA) peadirektor Mr Esa Virtanen


VOIS (Voice of Israel in Scandinavia) juhid Mr Felix Noibar ja Mrs Mila Kadosh


Aukonsul Mr Fredrik Ekholm


Endine dipomaatilise missiooni asejuht  Mrs Arezoo Hersel


NordenBladet & OHMYGOSSIP-lehtede juht Mrs Helena-Reet Ennet


Lag baOmer 5777. Eesti pearabi Mr Šmuel Efraim Kot

Pildid: OHMYGOSSIP/Helena-Reet Ennet