OHMYGOSSIP — Pole midagi tüütumat, kui toidutaldrikule lendav kärbes, kes püüab oma osa toidust saada. Paljud meist ajavad kärbse käeviibutusega eemale ja jätkavad muretult toidu nautimist, ilma, et sellele pikemalt mõtlema jääks, vahendab The Science Eplorer.

Paljud meist teavad, et kärbsed armastavad igasuguseid jääke nagu näiteks prügi, rooja ja muud sellist. Enne toidule maandumist on ta ilmselt pidanud pidu muda ja väljaheite sees.
Kärbestel on kombeks oma toidusaagi peale seedeensüüme oksendada, et söök muutuks selle tulemusel kergemini manustetavaks. Kui toit on seedeensüümi tulemusel pehmeks muutunud, imeb kärbes sülje ja toiduaine segu enda sisse.

Kärbsed muudavad toa pinnad väljaheidetega kokku, aga suuremaks muretsemiseks pole siiski põhjust – enamasti piirdub see olukord kõhuhaigustega. Niisiis, kui näed tulevikus, et kärbes askeldab sinu toidutaldrikul, oleks targem sellest taldrikutäiest toidust loobuda. Troopilistes piirkondadel tuleks kärbestega eriti valvas olla, kuna nad levitavad muuhulgas ka koolerat.

Avafoto: NordenBladet/Helena-Reet Ennet