OHMYGOSSIP — Lennukis on tavaliselt üsna kitsad tingimused ning viimase laastava hoobi võib lüüa veel tekkiv iiveldus. Õnneks on olemas nippe, millega saad kehva enesetunnet ennetada või leevendada, kirjutatakse Travel+Leisure´is.

1. Ära loe lennukis
Reisimisest tuleneva kehva enesetundega inimesel soovitatakse terve lennu ajal vaadata kindla pilguga otsesuunas. Raamatu lugemine võib küll olla hea viis aega kiiresti mööda saata, aga see kahjuks võimendab ka kehva enesetunnet.

2. Vali õige istekoht
Kui tead, et sul hakkab lennu ajal süda iiveldama, ära kindlasti istu lennuki tagaossa, kuna seal on kõige tugevamalt tunda igasuguseid võnkeid. Kõige stabiilsemad paigad on lennuki esiosas ja tiibade läheduses.

3. Söö enne lendu mõistlikus koguses
Liiga soolased toidud ei pruugi olla hea valik, sest need põhjustavad lennuki sisekliima tõttu organismis dehüdratsiooni. Liialt rasvane toit on samuti ärritavaks, kui kõhus on niigi raske tunne.

4. Leevenda enesetunnet kliimaseadme abil
Otse näkku suunatud õhuvool võib enesetunnet üsna palju parandada, eriti, kui kehv olek lööb välja kitsas paigas. Kasuta konditsioneeri hüvesid kindlasti ära.

5. Akupunktuur käepael
Aastal 1995 viidi läbi uuring, kus selgus, et punktmassaaž võib lennust tingitud kehvale enesetundele abiks olla. Müügil on erinevaid akupunktuur randmepaelu, mis mõjutab randmel olevat kindlat punkti. Randmel olevaid punkte võib muidugi ise ka pöidlaga vajutada, tuleb vaid õige koht üles leida.

6. Ingveritooted
Ingver teeb head kõhule ja toetab seedimist. Kui joogikäru jõuab lennukis sinuni, maitse kindlasti ingverist valmistatud õlu. Pea meeles juua pisikeste lonksudena, et kõhtu ei tekiks liialt gaase.

7. Katseta iiveldusevastaseid ravimeid
Merehaiguse jaoks on loodud mitmeid erinevaid ravimeid, mis leevendavad kehva enesetunnet ja oksendamist. Ravimite kõrvaltoimena kogetakse tihti väsimust, aga lennukis magamine aitabki lennul kiiremini mööduda.

Avafoto: OHMYGOSSIP/Helena-Reet Ennet