“Elegantne, hästi kasvatatud, liigutav, haavatav, valjuhäälne ja alati naerul näoga – sellisena teame Arne Niitu, õrnema soo elitaarsemate esindajate suurt lemmikut, kes juba alates 1994. aastast tegeleb vaimustava piduliku õhturiietuse loomisega. Arne Niit disainib kleite, mis on mõeldud eelkõige presidendivastuvõttudel kandmiseks. Tema klientide hulka kuuluvad meie riigi kauneimad naised nagu Helle Meri, Iivi Eenmaa, Siiri Oviir, Maarja Neivelt, Liina Tõnisson, Maret Maripuu, Anu Tali, Maarja-Liis Ilus ja Daisy Tauk,” kirjeldab Oksana Tandit Arne Niitu Avenüü artiklis. Gossip.ee on kogunud Ane Niidust kokku parimad palad!

“Loomult improviseerija, loob ta viie minutiga eskiise, jumaldab Swarovski kristalle, luksuslikke karusnahku ja oma kliente. Andeka kommentaatorina, moe- ja kostüümiajaloo tundjana saaks ta hiilgavalt hakkama ükskõik millise moeasutuse lektorina ning tõenäoliselt pälviks ka tudengite lemmiku staatuse.
Arne Niit kujundab lisaks pidulikele kleitidele ka mitmesuguste ettevõtete vormirõivaid ja estraaditähtede lavakostüüme (näiteks Eurovisiooni õhtujuhtide Anneli Peebo ja Marko Matvere rõivad) ning teeb meelsasti koostööd teatriga. Arne Niidu sõnul on tema valitud elukutse hea selle poolest, et disainerina saab tegutseda elu lõpuni, sest loominguline saab olla vanusest sõltumata. Lisaks rääkis Arne ka sellest, et ta looming on lõpuks saavutanud küpsuse, selles on lõpetatust ja loomingulise kavatsuse kooskõla konkreetse kliendi meeleolu ja vaimuga,” iseloomustab Arne Niitu Oksana Avenüüs.

Saade „Tantsud tähtedega“:
I hooaeg sügistalv 2006
Indrek Tarand ja Kaisa Oja
Reet Linna ja Eduard Korotin
Ingrid Tähismaa ja Aleksandr Makarov
Vilja Savisaar ja Veiko Ratas
Aivar Riisalu ja Kristina Tennokese-Ott
Erki Nool ja Ave Vardja
Gerli Padar ja Martin Parmas
Mikk Saar ja Olga Kosmina

II hooaeg sügistalv 2007
Beatrice ja Eduard Korotin
Katrin Karisma ja Veiko Ratas
Kristina Ojuland ja Aleksandr Makarov
Dag Hartelius ja Kristina Tennokese
Andrus Värnik ja Kaisa Oja
Peep Vain ja Olga Kosmina
Luisa Värk ja Martin Parmas
Koit Toome ja Kerttu Tänav

III hooaeg sügistalv 2008
Arne Niit ja Olga Kosmina
Erika Salumäe ja Kristjan Kuusk
Piret Järvis ja Mairold Millert
Henrik Normann ja Kaisa Oja
Evelyn Sepp ja Marko Kiigajaan
Lauri Pedaja ja Kristina Tennokese
Maarja Liis Ilus ja Veiko Ratas
Argo Ader ja Helena Liiv

Allikas: Ajakiri Naised (16.10.2008)
Link: http://www.naistemaailm.ee/artikkel.php?id=13842
Katkendid artiklist: „Mehesõna- Arne Niit“

Milline naiselik omadus Sind häirib?
Üksikasjadesse laskumata arvan, et see on rumalus. Vahel jätavad rumalad inimesed endast mulle täiesti abitu mulje. Soovitan neil enne suu lahti tegemist väheke mõelda. Ehk on abi! 

Mida oled alati tahtnud naistelt küsida?
Tihtipeale tahaksin naistelt küsida, kus kohas küll müüakse selliseid  koledaid riideid!  Kui sellest küsimusest muud kasu pole, saaksin ma vähemalt teada, kust sellised riided tulevad.

Kas usud armastusse esimesest pilgust?
Usun küll, kuigi ma pean ütlema, et see on harukordne. Olen näinud selliseid paare.

Milline rõivaese mõjub naise seljas kõige seksikamalt?
Kindlasti kleit, mitte ükski teine rõivaese ei mõju seksikamalt. Isegi mitte bikiinid. Kleidi tegemine on kunst omaette. Peen mäng on ära tajuda, palju tuleks konkreetse kleidi puhul peita ja paljastada.

Milline on Sinu naiselik pool?
Eks igas mehes on midagi naiselikku. Mul endal on raske hinnata, kõrvaltvaatajad ehk teavad paremini. Teadlikult ma küll endal ühtegi naiseliku poolt ei rõhuta. Kui kellelegi midagi paistab, siis paistku.

Allikas: Reporter (25.09.2008)
Autor: Helena-Reet Ennet (Gossip.ee)
Artikkel: „Arne Niit – viha valan tikkimisse!“

Eesti hinnatuim moekunstnik Arne Niit rääkis uudistemagasinis Reporter, et ta võtab elu positiivselt ning kui vihastab kellegi või millegi peale, siis lihtsalt hakkab innukalt tikkima.
 
„Kui tahad elus õnnelik olla, siis ära ümbritse ennast õnnetute inimestega,” õpetas tippdisainer. Ise peab mees ennast üdini positiivseks ja lõbusaks kaaslaseks. ”Vihastan haruharva ja häbi isegi tunnistada, aga oma viha valan tikkimisse. See jahutab mind hästi maha.”

Allikas: Õhtuleht (18.07.2007)
Link: http://www.ohtuleht.ee/index.aspx?id=238463
Autor: Kaarel Tigas
Katkendid artiklist: „Päevasoovitus. Arne Niit: Sõitke kabrioletiga!“

“Soovitaks muretseda lahtise auto ja nautida suve. Auto peaks olema võimalikult suur, et mahuks peale kõik paremad sõbrad.”
Niit ise on oma soovitust tõsiselt võtnud ja vurab mööda Eesti teid viimase malli, lahtise BMWga. Kange kael ja nohune nina pole enam probleemiks, sest salongisoojendus lubab katust alla lasta ka jahedama ilmaga: “Kindlasti peab olema kõva katus. Juhuks, kui vihma sadama hakkab, saab selle automaatselt peale lasta.”

Sel suvel on moekunstnik jõudnud läbi käia juba poole Eestist – Tartu ja Rapla, Narva ja Jõhvi. Need pole küll puhkusereisid, kuid avaauto laseb värsket suvist õhku nautida teistest roolikeerajatest palju enam. Kui veel sellele lisada hea toit ja tsipa sporti, ongi suvi täiuslik.

Allikas: Äripäev (29.08.2003)
Link: http://ap3.ee/Default2.aspx?PaperArticle=1&code=2455/new_eri_artiklid_245506
Autor: Sigrid Suu
Katkendid artiklist: „Arne Niit ei vaja tõestust“

Üks kuulsamaid Eesti moeloojaid Arne Niit alustas oma karjääri Siberis aega teenides ohvitseriprouade riietamisega. Arne Niit on moedisainer, kel on oma väljatöötatud esinduslik kaubamärk. Lisaks tegeleb ta eraklientidega, kellele kujundab rõivaid pigem meelelahutusena. Moekunstnik on noorpõlves Siberis sõjaväes olles õmmelnud rõivaid ohvitseriprouadele, aga disaininud ka lavakostüüme Eurovisiooni õhtujuhtidele.

“Arne Niit on Eesti moekunstis üks omanäolisemaid tegijaid. Tema looming ei vaja tõestust, karjuvat reklaami ja eneseupitust – tema nimi seostub kvaliteediga,” avaldab oma arvamust gemmoloog ja ehtesalongi Aurum omanik Heli Kuulman.

Suure osa Arne Niidu moealasest tegevusest võtavad kaubamärgi Arné by Arne Niit väiketiraazidena tehtavad tooted, mida võib leida esinduslikest kaubamajadest. Samas tegeleb ta eratellimustega, mida teeb oma sõnul pigem meelelahutuseks, väljendamaks end ja oma ideid.

“Eratellimused ja kaubamärk täiendavad teineteist ning väga erinevad need kaks poolust ei ole. Püüan ka tiraazitoodetesse oma käekirja sisse panna, kuigi eratöödes leiab minu isikupära tunduvalt rohkem,” tõdeb ta.

Eesti moekunstnike aastaauhinna Kuldnõel 2000 Niidule omistanud zürii iseloomustas teda kui väsimatut moeentusiasti, kelle isikupärane disainerikäekiri on Eesti tasasele moemaastikule külvanud vürtsikat vaheldust ja koloriiti. Tollane zürii esimees Edward Köster lisas, et visalt oma väikest moeimpeeriumi üles ehitanud disaineri töödes on &
auml;ratuntav arneniidulik pitser.

Niit tunnistab, et on oma loomult avangardist ja proovib ikka midagi huvitavat kombineerida. Ta usub, et palju abi on olnud oma käekirja väljatöötamisel ka suurest teadmistepagasist, mille ta on saanud sügavuti moekunsti ja selle ajalugu Peterburi tekstiili- ja disainiülikoolis õppides.

Eratellimustööna on Niit teinud rõivaid alates igapäevastest kehakatetest kuni esinemiskostüümideni välja. Kliente on olnud nii naiste, meeste kui ka laste seas, vanim on olnud 90aastane. Tema käe all on valminud mitmete Eurovisioonil esinenud artistide esinemisrõivad, samuti 2002. aastal Eestis toimunud lauluvõistluse õhtujuhtide kostüümid.

“Tavaliselt ma ei armastagi teha rõivaid, mis mõeldud kandmiseks vaid üheks korraks. Esemel peaks olema väärtus, mille pärast võiks selle hiljem näiteks muuseumisse panna. See võiks olla kui disaineri poolt maailmale jäetud sõnum,” selgitab moekunstnik oma põhimõtteid.

Niidu klientide hulgas on kogu aeg olnud ka mehi. Teda külastavad kõrge enesehinnanguga meessoo esindajad, kes armastavad hästi riides käia. Kuna püksikandjate rõivaste mängumaa on väga väike, tuleb eripära välja detailides, näiteks ebatraditsioonilises õmbluses või krae nurga kujus, räägib disainer.

“Mina proovin iga ajastu rõivastest midagi leida, püüan aega sisse elada ja seda mõista. Üks minu lemmikperioode, 1930. aastad olid väga avangardsed, mil kunstnikud hakkasid uusi asju katsetama. Tindipott pandi pähe, kleidid kaunistati krevettidega. Tänapäeval mõeldakse naljakas asi välja, arvates, et see on uudne, kuid 1930. aastatel on kõik juba ära tehtud,” selgitab Niit.

Niit on veendunud, et edu aluseks on tervislikud eluviisid. “Kindel on see, et väsinud peast head ja tarka mõtet ei tule. Palju värsket õhku, tervislik uni, korralik toitumine,” kirjeldab ta oma põhimõtteid.

Samuti peab klient oma figuuri eest hoolitsema. Moelooja Coco Chanel võis kliendile öelda, et kohendage enne oma figuuri kleidi järgi, mitte vastupidi. Samas on igal kehatüübil oma võlud. Laiad puusad pole katastroof, vaid vastupidi, hoopis naiselik võlu. Tuleb vaid osata neile läheneda, räägib Niit. Vaadates tagasi ajalukku, võib leida sellisele käsitlusele kinnitust. Trendid võivad küll soosida üht või teist figuuri, kuid need on mööduvad.

1990. aastate algul pärast Venemaal elatud aega oli Tallinnas väga raske kohaneda. Esimesed kaks aastat olid minu jaoks väga-väga rasked. Kuigi ma elama sinna suurlinna ka ei soovinud jääda,” tunnistab Raplast pärit Arne Niit, tänase Eesti moekunsti üks tipptegija.