OHMYGOSSIP — Kas tunned vahel, et vajad lisaenergiat? Tee need 12 muudatust oma päevarutiinis ja tunned peagi erinevust, vahendab Women´s Day.

1. Rahulik ärkamine
Sinu keha soovib ärgata tasahaaval, seega ei ole hea mõte ärgata lärmava äratuse saatel, kuna see omakorda põhjustab stressihormooni tõusu. Stressi tulemusel võivad kortisooli hormoonide tootmine keset päeva lõppeda ja sellest väsimustunne tekibki.

2. Ära lükka ärkamist edasi
Äratuskella edasilükkamine häirib sinu sisemist kella, mis võib hiljem päeva jooksul väsimust põhjustada.

3. Naudi hommikukohvi veidi hiljem
Organismis olev kortisool stimuleerib, et oleksid hommikul reibas. Ei tasu kohe hommikul peale ärkamist kohvi hakata jooma – tee seda veidikene hiljem. Hommikukohvi soovitatakse juua alles paar tundi pärast ärkamist, sest selleks ajaks hakkab kortisooli toime organismis lahtuma.

4. Toitu regulaarselt
Pea meeles nautida ka üks vahepala lõuna- ja õhtusöögi vahel. Kerge snäkk aitab eemale hoida väsimustunnet. Vahepala olgu tervislik ja pigem kergemat laadi, et ta oma eesmärki täidaks.

5. Pane järgmise päeva kohustused paberile kirja
Kui kulutad magamamineku eelset aega järgmise päeva ülesannete mõtlemise peale, võib uni suure tõenäosusega häiritud saada. Selle vältimiseks leia päevas üks rahulik hetk, kasvõi vahepala söömise ajal ja pane paberile kirja, mida homme kindlasti ära vaja teha on.

6. Mine magama kindlal kellaajal
Regulaarne unerütm aitab sind reipana hoida. Pane endale näiteks õhtul pool tundi enne magamaminekut telefonis märguanne tööle, et jõuaksid veel hambad pesta ja muud sinna hulka kuuluvad toimingud teostada.

7. Jahe õhk värskendab
Liiga palavas toas magamine võib unekvaliteeti halvendada. Magamistoas on täiesti piisav, kui seal on paarkümmend kraadi või veidi vähem.

8. Mediteeri
Väike mediteerimine enne magamaminekut rahustab meeli, mis tekitab parema une. 5-10 minutit mediteerimist on täiesti piisav.

9. Jaluta 20 minutit
Horvaatia ülikooli teadlased tegid kindlaks, et kolm korda nädalas, 20 minutit jalutuskäiku tõstis energiataset 20% ja vähendas väsimustunnet lausa 65%.

10. Leia omale sobiv spordiala
Kui jalutamine ei paku huvi, siis on ka mõnel teisel mõõduka kehalise koormusega alal sarnane mõju. Ära siiski treeni end liiga hilisel õhtul, see võib hoopistükkis liialterksaks muuta.

11. Seisa sirgelt
Sirge kehaasend võib värskendada keha ja ergutada meelt.

12. Jälgi, mida sööd
Näiteks magusate toodete söömine võib veresuhkru taset järsult tõsta ja alandada, mis omakorda tagab väsinud olemise.

Avafoto: PantherMedia /Anna Omelchenko/Scanpix