OHMYGOSSIP — Ohmygossip toob teieni 15 maailma populaarseimat ja ilusaimat koobast! Koopad võivad mitmel moel kujutlusvõimet võluda. Osad neist asuvad sügaval maa all, teised liustikel, vahendab MSN Lifestyle.

Alljärgnevalt leiate 15 populaarsemat koobast.

1. Marmorkoopad
Cuevas de Mármol ehk Marmorkoopad asuvad Tšiili Petagoonia General Carrera järve rannal. Marmoreeritud seinad koosnevad tegelikult kaltsiumkarbonaadist.

https://www.instagram.com/p/BALUEdLmLif/?tagged=cuevasdemarmol

2. Ludi Yan
Ludi Yan koobas, mida tuntakse ka inglisekeelse nimetusega Reed Flute Cave on Hiina üks populaarseim vaatamisväärsus. Paekivist koopa seinad on valgustusega mitmevärviliseks tehtud.

3. Phraya Nakhon
Taimaa Sam Roi Yoti rahvuspargis asub Phraya Nakhon´i koobas, mille sees on kuninglik paviljon. Selleks, et seda vaatamisväärsust näha, tuleb läbida kõigepealt suhteliselt keeruline pooletunnine teekond.

https://www.instagram.com/p/BKVsSwUhn0H/?tagged=phrayanakhon

4. Vatnajökull´i jääkoobas
Islandil asuv Vatnajökull´i jäine koobas hõõgub sinisena. Antud jäine koobas on vaid üks näide Islandi imelisest loodusest.

https://www.instagram.com/p/BOCmEGqBz_6/?tagged=vatnaj%C3%B6kull

5. Fingal koobas
Šotimaa väikesel Skaffan-nimelisel saarel asub karm ja omanäoline koobas Fingal. Koopa väline külg tundub justkui inimeste kätetöö, aga tegelikult on selline välimus sündinud vulkaanide tulemusel.

https://www.instagram.com/p/BLbrgv1gWoZ/?tagged=fingalcave

6. Aven Armand
Prantsusmaa Cévennes´i rahvuspargis leidub Aven Armand koobas -see on justkui mäe sees olev katedraal. Koobas on nii suur, et see võiks enda sisse mahutada Pariisi kuulsa Notre Dame kiriku.

https://www.instagram.com/p/BLBqPe_B_Ci/?tagged=avenarmand

7. Grjotagja
Kui Vatnajökulli koopa sisetemperatuur on väga külm, siis Islandil asuva Grjotagja koopa sisetemperatuur on seevastu väga kuum. Koopa sisemuse vee temperatuur on ligi 50 kraadi.

https://www.instagram.com/p/BJaIbqxgLNx/?tagged=grjotagja

8. Eisriesenwelt
Salzburgi lähedal asuv Eisriesenwelt on maailma suurim jääkoobas. Koopa nimi väljendab jäähiiglaste maailma ja paiga massiivset proportsiooni.

https://www.instagram.com/p/BM0CMO_BPgb/?taken-at=275759583

9. Devetashka
Bulgaarias asuv koobas Devetashka on kahtlemata omanäoline, kuna seal elab ligi 30 000 nahkhiirt.

https://www.instagram.com/p/BKAyIjZB7zq/?tagged=devetashka

10. Jeita Grotto
Jeita Grotto on Liibanoni kuulsaim vaatamisväärsus. See koosneb kahest pikast koopast, millel on kokku ligi 9km pikkust.

11. Melissani
Melissani koobas asub Kreekas Kefalonia saarel. Müüdi kohaselt on see koobas saanud omale nime nümf Melissanthe järgi, kes uputas end seal koopas, kuna ei saanud Pani´lt vastuarmastust. Koopasse pääseb paadiga.

https://www.instagram.com/p/BN-KGLVhRNx/?tagged=melissani

12. Apostle Islands
USA´s Michiganis asub Superior järves 22-st saarest koosnev saarestik Apostle Islands. Nende rannal leidub huvitavaid koopaid, mis jäätuvad talvel põnevateks vaatamisväärsusteks.

https://www.instagram.com/p/BN_7Gahj3jZ/?tagged=apostleislands

13. Skocjan´i koobastik
Sloveenias on mitmeid koopaid, aga kuulsaim neist on Skocjan. Koobastik kuulub ka Unesco maailmapärandi listi. Koobastik on umbes 5km pikkune ja seal on elatud kiviajast saati.

14. Carlsbad Caverns
Carlsbad Caverns asub USA´s New Mexicos ja koosneb rohkem, kui 119-st lubjakivi koopast. Neid võib uurida omal käel või osaleda ekskursioonidel.

https://www.instagram.com/p/BL5BCMpAoBx/?tagged=carlsbadcaverns

15. Cango
Lõuna-Aafrika Cango koopad on maailma üks suurimaid labürinte. Koopaid on kasutatud eluruumidena kiviajast saati ja need on Lõuna-Aafrika vanimad atraktsioonid. Turistid hakkasid koopaid külastama juba 1800-ndatel. Need koopad olid Aafrika esimesi paiku, kuhu palgati täiskohaga giid.

Avafoto: Grjotagja (Instagram/ @Grjotagja)