OHMYGOSSIP — Kahe kodu omamine on lapsele koorem, aga samas ka rikkus. See on võimalus kogeda kahte erinevat kodu ja tunda, et mõlemas hoolitakse ja peetakse lugu. Paljudel lastel on kaks kodu, mis juhtub seetõttu, et vanemad on lahutanud või töötatakse näiteks erinevates linnades. Laps asub elama vaheldumisi isa ja ema juures.

Psühhiaatriaspetsialistina töötav Ben Furman ütleb Iltalehtile, et enamasti arvatakse, et vanemate lahusolek mõjub lapsele kahjulikult. “Mis tahes probleeme lapsel ka poleks, need aetakse selle kaela, et vanemad on lahus. Asi ei ole tegelikult alati sedasi.”

“Vanemate lahusolek ei pruugi alati olla kahjulik. Pigem on lapse heaolu seisukohast muud asjad olulisemad – kui hästi laps end kahes erinevad kodus tunneb.”

11 kuldset reeglit, mida järgida, kui lapsel on 2 kodu:

1. Toeta last teise kodu osas, kuidas tal on suhted teise vanemaga, mida toredat seal on tehtud või mis mured näiteks on tekkinud.
2. See mõjub lapsele hästi, kui räägid talle teise kodu kasvatajast alati austavalt.
3. Kui kommenteerid lapse andeid ja positiivseid omadusi, anna võimalusel selle eest tänusõnad ka teise kodu osapoolele.
4. Kui laps õpib erinevaid asju, tuleb raskustega toime või on milleski väga edukas, mõtle alati, kuidas saad tänada teise kodu osapoolt.
5. Kui laps saabub teisest kodust, võib tal olla uuesti kohanemisega raskusi, tuju kehv. Ära mõtle, et see on seotud teise koduga. Mõtle pigem, et need “sümptomid” on märk sellest, et reisimine kahe kodu vahel on väsitav ja laps vajab veidi oma aega.
6. Kui lapsel tekib mõni probleem, ära arva automaatselt, et need teise koduga seotud.
7. Kui lapsel on probleeme, räägi sellest teise kodu osapoolega ja küsi neilt, mida võiks teha ühiselt probleemi lahendamiseks.
8. Kui laps räägib mõnest kurvast kogemusest teises kodus, kuula ja kiida teda, kui hästi ta on osanud olukorras toimida.
9. Kui teise koduga tekib erimeelsusi, rääkige neist alati otse näost-näkku või telefonitsi. Sms ja e-mail võib olla kanaliks, mille kaudu erimeelsused paisuvad hoopis suuremaks, sest möödarääkimine on kerge tekkima.
10. Kui teise kodu osapoolega tekib kasvatuse osas erimeelsusi, ärge palun arutage neid lapse kuuldes.
11. Kui teise kodu osapoolega ei ole võimalik erimeelsust lahendada rääkides, ära rutta kohe kohtusse vaid kasuta võimalikult kaua lepitusmeetodeid.

Avafoto: OHMYGOSSIP