OHMYGOSSIP — Lapse rahustamine nõuab palju kannatlikkust. Laps röögib nutta – see olukord on paljudele lapsevanematele liigagi tuttav. Raevutseva lapsega võib olla pea võimatu kontakti saata. Parent’s Today annab nõu, mida teha, et mitte hulluks minna ja ka last aidata. Sellises olukorras on iga nipp teretulnud. Siin mõned näpunäited!

1. Jää ise rahulikuks
See ei ole lihtne, aga tee proovi, et saaksid situatsiooni enda kontrolli alla. Kui oled närvis või väga temperamentne, ürita lugeda tagurpidi kümnest üheni. Hinga rahulikult. Tuleta endale meelde, et lapse tujutsemine on täiesti normaalne ning laps ei tee seda paha pärast.

2. Räägi vähem
Röökiv laps ei mõtle selgelt ega kuula sind korralikult. Suurem osa sellest, mida sa talle siis räägid, läheb tal ühest kõrvast sisse ja teisest välja. Väljenda end rohkem žestide ja näoilmetega. Proovi olla kannalik ja õrn.

3. Veena ennast
Negatiivsed mõtted teevad asja hullemaks. Ära tee endale etteheiteid, et oled halb lapsevanem, ja ära mõtle, et sul pole olukorra lahendamiseks aega. Ära võta lapse tujutsemist isiklikult ja mõtle, mida ta tegelikult vajada võib.

4. Pane end lapse olukorda
Kuigi lapse tujutsemine võib tunduda väsitav, katsu temast aru saada ja pane end tema olukorda. Lapse jaoks on see hetk tegelik ja tema tunded tõelised. See aitab sind mõista, mis lapsel viga võib olla. Räägi lapsele, et sa saad temast aru.

5. Aita lapsel oma tunnet lahti mõtestada
Laps ei pruugi aru saada, mida täpselt tunneb. Seleta see talle lahti. Ütle valjult välja, mida sa arvad, et sinu laps tunneb. Näiteks: „On näha, et sa oled väga vihane, sest vend võttis sult mänguauto ära.” Nii arendad lapse tundeelu.

6. Näita, et mõistad
Järgmiseks näita lapsele, et mõistad, miks ta on vihane või nördinud. Näita talle, et proovid aru saada, miks selline olukord tekkis ja mis tundeid see lapses tekitas. Ütle: „See on kindlasti paha tunne, et sa enam mänguautoga mängida ei saa, sest vend viis selle minema.”

7. Sea piirid
Kui oled lapsele näidanud, et tema tunnetest hoolid ja teda mõistad, on aeg seada piirid. Ütle lapsele, et ta võib olla vihane, aga teisi lüüa ei tohi. Kui laps siiski lööb, ürita teda kinni hoida ja rahustada. Enamasti muutuvad lapse viha ja jonn üsna ruttu nutuks ja kurbuseks. Tuleta talle siis veel kord meelde, et tunded on okei, aga löömine mitte.

8. Puuduta last
Puudutus võib lapse hetkega rahunema panna. Katsu teda kallistada või pane käsi tema õlgadele. Üksi jätmisel pole pooltki nii suurt mõju kui kallistamisel.

9. Väldi karistamist
Unusta igasugune karistamine – need tekitavad lapses reaktsioone, mida sa näha ei soovi. Laps võib sellest veel rohkem mässama hakata.

10. Toeta last
Aita lapsel oma tundeid analüüsida, kui kriis möödas. Kallista tedas ja räägi rahustava häälega. Käige koos läbi, mis juhtus ja kuidas edaspidi käituma peaks. Luba lapsel oma tundeid välja näidata, et ta olukorrast paremini üle saaks.

Avafoto: Ohmygossip.com

Loe lisaks:
Uuring: Ema hääle kuulmine tekitab lapse ajus unikaalseid reaktsioone
OHMYGOSSIP — Lapse ja ema vahel on alati side, mida raske sõnadessegi panna. Oma ema hääl mõjutab lapse aju palju rohkem, kui teiste võõraste naiste hääl, vahendab Science Daily.

Laps ei kuula sõna? Viis lahendust viiele probleemile
OHMYGOSSIP — Kas Su väike poeg on kui äravahetatud kui on aeg hambaid pesta? Kas Su väike tütar viskab end selili ja karjub kui Sa tahad talle turvarihma peale panna? Siin on viis keerulist situatsiooni ja sama palju lahendusi.

Kui su laps on trotsi täis, meenuta oma lapsepõlve ja käi läbi need 6 küsimust
OHMYGOSSIP — Et lapse trotslikkust muuta, aitab mõistmine ja arusaamine. Seeläbi muutub laps enesekindlamaks ja arendab emotsionaalset tervist. Mõistmise on armastuse väljendamine ja võimaldab kokkulepetele jõudmist ning vähendab lapse sees olevat pahameelt, kirjutatakse Psychology Today lehel.