OHMYGOSSIP – Oled lapse suvepuhkuse sisustamise pärast stressis? Asjata, leiavad psühholoogid. Väiksemad koolilapsed vajavad tegevust ja laagreid täiesti arusaadaval põhjusel, kui vanemad on suvel tööl. Aga lapsed, kes ea poolest saavad olla üksi kodus, ei vaja tingimata mingit programmi, väidavad veebikeskkonnas Quartz.com küsitletud eksperdid.

Liiga tihe programm võib takistada lastel leidmast neid asju, millest nad võiks huvitatud olla. “Täiskasvanudki kasutavad vaba aega nendeks tegevusteks, mis teevad neid õnnelikuks. Aga kui vanemad sisustavad kogu laste puhkuse, ei õpi lapsed leidma neid asju, mis neid huvitavad,” räägib lastepsühhiaater Lyn Fry.

Fry räägib, et igavlemisest on kasu, kuna see arendab loovust. East Anglia ülikooli professor Teresa Belton on sama meelt: tema poolt läbi viidud uurimust tsiteeriti uudistes aktiivselt paar aastat tagasi. Belton ütles siis intervjuus BBC-le, et lääne kultuuris peetakse tähtsaks, et lapsel oleks kogu aeg tegevust. Selline suhtumine võib aga pärssida kujutlusvõime ja loomingulisuse arengut. “Loovuse ergutamise jaoks on vahel hea peatuda,” ütles ta intervjuus.

Nimekiri võib aidata
Kui lapsel pole midagi, võtab ta lõpuks pliiatsi ja joonistab või kirjutab. Või leiab mingi muu huvitava tegevuse.

Quartz.com annab vanematele järgmist nõu:

Vanematel tasub istuda koos lastega maha ja küsida neilt, mida lapsed ise tahaks puhkuse ajal teha, millest nad on tõeliselt huvitatud. Soovidele võib panna teatud piirid: lemmiktegevused võivad olla näiteks midagi sellist, mida saab teha kodus olles. Lauamängud, raamatud, matkad koduümbruses, ühised söögitegemised või isegi pildistamismatkad – kui panna asjad nimekirja, võib leida lõpuks palju huvitavaid tegevusi.

Kui laps nuriseb igavuse üle, võib teda suunata tegema midagi nimekirja pandud asjadest. “Lapsed õpivad igavuse kaudu end motiveerima,” märgib psühhoanalüütik Adam Phillips.

Avafoto: Ohmygossip.com

Vaata lisaks:
Vaata, millistes riikides on kõige pikem puhkus!
OHMYGOSSIP — USA on ainuke arenenud riik, kus töötajatel ei ole seadusega ette nähtud kindlasti tasustatud puhkust. Iga neljas USA töötaja peab aga läbi ajama ilma ühegi tasulise puhkusepäevata, selgub majandus- ja poliitikauuringute keskuse CEPR uuringust.

Krista Lensin: Sellise elustiili juures nagu mul on, tahan puhkuse ajal hingamisruumi
OHMYGOSSIP — “On tohutult palju kohti maailmas, kus ma tahaksin ära käia, aga mul on alati see probleem, et selleks ajaks, kui puhkus kätte jõuab, on mul uue sihtkoha suhtes väike hirm, et mis siis, kui see pole sama hea kui Tai,” kirjutab ajakirja Kroonika peatoimetaja Krista Lensin oma NaisteMaailma blogis.
Kertu Jukkum Gossip.ee’le: Aktiivne puhkus on parim puhkus
OHMYGOSSIP — “Mu töö on ka mu puhkus, seega pole vahet, kus maailma nurgas olen, reportaaže raadio Sky Plus eetrisse teen alati. Aktiivne puhkus on parim puhkus, sest niisama olemine on minu jaoks väsitav. Küll aga püüan suviti võimalikult palju aega veeta väljaspool Tallinna,” räägib ettevõtlik ja sportlik Kertu Jukkum Gossip.ee’le.