OHMYGOSSIP — Kehal on uskumatu võime kohaneda jooksmisest tekkinud väsimustunde ja stressiga. Keha suudab pika maratoni jooksul isegi munandeid hõõrdumise eest kaitsta, vahendab Runner´s World. On aga ka negatiivseid pooli, kui ületad liigselt võimeid.

Kui mees jookseb pikka maratoni, millega kaasneb üle kogu keha higistamine, siis munandid tõmbuvad vastu keha, et ei hõõrduks. Uroloogide sõnul kaasneb jooksmisega siiski ka riske, millega keha ei suuda toime tulla…või siis kaasnevad ettearvamatud kasud.

1. Munandites tekib valu
Iga seitsmes mees võib mõnikord jooksmise ajal munandites valu tunda. Jooksmine võib munandites vere edasikandmist halvendada. Uroloog Tobias Köhler soovitab kanda selliseid jooksupükse, mis aitavad munanditel paigal püsida, et valu liiga suur ei oleks.

2. Liigne surve on halb
Kui seljas on piisava toetusega riided, tundub jooksmine mugavana. Riided ei saa aga olla liiga ümber, sest see muudab verevoolu kehvemaks ning tekitab omakorda valu munanditesse.

3. Supperlaeng erektsiooniks
Regulaarne jooksmine parandab südame tegevust ja stimuleerib vereringet. Ka erektsiooni koha pealt mõjub jooksmine positiivselt. Süda pumpab suguelunditesse paremini verd ning erektsioon on sellevõrra võimsam. Mees, kes muidu jooksmas ei käi ja ühtäkki end käsile võtab, peaks vahest kohe aru saama.

4. Sperma kvaliteet paraneb
Vähemalt 15 tundi keskmist või raskemat treeningut nädalas mõjub sperma kvaliteedile positiivselt. Aktiivsetel meestel on näiteks rohkem aktiivset spermat, kui mitteaktiivsetel meestel. Regulaarne liikumine tõstab testosterooni taset.

5. Üle ei tasu ka pingutada
Kuigi jooksmine teeb üldisele tervisele head, ei tasu piire liigselt ületada. Üle 100 jooksukilomeetri nädalas nõrgestab testosterooni taset ja sperma kvaliteeti. Jooksmine tekitab kehasse kuskilt maalt stressireaktsioone. Väike kogus stressi on hea, aga pidev ja kõrge stress mõjub juba negatiivselt – see kahjustab mehe viljakust ja seksuaalset potensiaali.

 

Avafoto (PantherMedia/Lev Dolgachov/Scanpix)