OHMYGOSSIP — Hispaania-reisidelt tuttavad snäkid, tuntud ka kui tapased, tahetakse nüüd samuti maailmapärandite nimekirja lisada. Hispaania kultuuriministeerium plaanib neid sinna igatahes esitada, vahendab Condé Nast Traveler. Need baarides pakutavad soolased snäkid soovitakse lisada nimekirja kultuuripärandina. 

ÜRO kasvatus-, teadus- ja kultuuriorganisatsiooni Unesco hallatud maailmapärandinimekirjas on juba ka varasemast näiteid Hispaania kultuuripärandist. Pärandinimekirjaga on näiteks liidetud flamenkotants ja La Gomera saare eriline keel. Nüüd loodetakse sinna saada ka tapas* – põhiliselt eel- või vahepalana nauditav soolane suupiste. Tüüpilised tapased on serrano-sink, marineeritud oliivid, praetud kartulid ja lihapallid.

Kui tapase nimekirja panek tundub kummaline, siis teist samasugust näidet ei tule kaugelt otsida. Itaalia soovib, et nimekirja võetaks Napoli pitsa. Otsus selle kohta tehakse järgmisel aastal.

Unesco maailmapärandinimekirja eesmärk on maailma ainulaadse kultuuri- ja looduspärandi kaitsmine.  Arvatakse, et sinna lisatud objektidel  on inimkonna jaoks eriline tähendus. Soomet esindab nimekirjas seitse objekti, kuid mitte ükski neist ei ole seotud toidukultuuriga.

_______________________
Tapas on Hispaania tapas on kerge suupiste, mida süüakse sõrmede vahelt veini kõrvale. Tapas ei ole kõhu täitmiseks. Kerged suupisted valmistatakse kalmaari, sibula või vorstikestega. Külmade tapaste hulka kuuluvad näiteks Serrano sink, marineeritud seened, oliivid ja mitmesugused juustud. Suuremaid ja sooje tapaseid valmistatakse munast kuni hiidkrevettideni ja lihapallidest soojade võileibadeni ning need võivad juba edukalt asendada lõunasööki. Tapaste valmistamine on lihtne, vali vaid maitsvad ja värvilised komponendid ning kombineeri julgelt. Tapasepõhjana kasutatakse soolaseid küpsiseid, saia- või sepikuviile, millele valatakse pisut kvaliteetset ja soovi korral ka küüslaugu, pipra või basiilikuga maitsestatud oliiviõli.

tapas_503_ma

tapas

tapas

tapas

Vaata lisaks:
Kuidas end targaks süüa? 6 toitu sinu ajule
OHMYGOSSIP  — Seda teame me kõik, et liiga vähe puu- ja köögivilja ning liiga palju rasva süüa pole kehale hea. Kuid uurimused näitavad, et ebatervislik toitumine avaldab mõju ka ajule. Teatud toiduained on ajule eriti kasulikud, vahendab Ediet.

Suudad sa uskuda, et sellist toitu pakutakse lennuki peal? FOTOD!
OHMYGOSSIP — Tavaliselt ei oodata lennureisil pakutavast toidust suurt midagi. Piisab, kui kõht saab enamvähem kuidagi täis, lisaboonust annab tasuta allakulistatud vein. Äriklassis lennates on aga emotsioonid toidu osas sootuks teised…

14 elumuutvat toitumisnõuannet!
OHMYGOSSIP — Sa oled see mida sööd ja mõtled ning mida suudad seedida nii vaimselt kui füüsiliselt! Siin toome teieni 14 elumuutvat toitumisnõuannet!