OHMYGOSSIP — Kõhulahtisuse ja oksetõve põhiliseks põhjustajaks on viirus. Kui rotaviirus on põhiliselt väikelaste haigus, siis noroviirus enamasti täiskasvanute haigus, vahendab Terveystalo. Noroviirus nakkub kergemini ja peiteaeg on lühike – umbes 12 tunnist kuni kahe ööpäevani. Sümptomiteks on äkiline iiveldus, halb enesetunne, valulik kõht, oksendamine, kõhulahtisus, palavik ja külmavärinad. Noroviiruse puhul ei ole ravimit olemas. Soomlane Jaakko Halonen annab nõu ning nippe, kuidas viirusega võidelda!

Milline on parim viis, et haiguse kulgu leevendada?
Kõhuviiruse ilmnemisel pole muud erilist ravi, kui palju lebada ja vedelikku tarbida.

Mida võib süüa ja juua? Fantat on peetud kõhutaudi joogiks, mis aitab leevendada, kas see peab ka paika?
Fantal ei ole küll ühtegi positiivset mõju. Kui tarbida liiga palju magusaid jooke, siis võib tekkida soolte ärritus. Kui magu on ärritunud ja oksendad, tasub süüa alles siis, kui tundub, et midagi jääb sisse püsima. Alustuseks väikeses koguses kergemaid, rasvatuid, mitte liiga magusaid ja mitte liiga vürtsikaid toite.

Kui kaua okse- ja kõhulahtisuse taud üldiselt kestab?
Tavaliselt möödub see päeva või kahega. Mõnikord võib see kesta muidugi ka mitu päeva. Kui sellega kaasneb kõrge palavik ja olemine muutub väga nõrgaks, tasub pöörduda arsti poole.

Millal võib minna tööle, kooli või lasteaeda, et teisi enam ei nakataks?
Haigus peatub tavaliselt siis, kui oksendamine ja kõhulahtisus peatuvad. Siiski tasub tähelepanelik olla kätehügieeni osas ning paar päeva eemale hoida neil, kes töötavad toidusektoris. Noroviirus elab tihti mitu päeva ka pinnal edasi, näiteks ukselingil. Seetõttu oleks hea sellised paigad üle desinfitseerida.

Kui lapsel on kõhuviirus, kuidas käituda, et ta ei nakataks ülejäänud pere?
Kõhuviirus võib koduses keskkonnas väga kergesti edasi levida. Kõige olulisem on enne söömist käed hoolsasti pesta. Käed võib kuivatada majapidamispaberisse, sest käterätiku kaudu võivad pisikud edasi levida järgmisele kuivatajale.

Kas lisaks kätepesule tuleks kasutada ka desinfitseerijat?
Võib, aga sellisel juhul peale kätepesu, mitte enne.

Millisel temperatuuril tuleks pesu pesta, et viirused ei jääks elama?
Parim oleks vähemalt 60 kraadi juures pesta.

____________________________________
Noroviirusnakkus
Noroviirused  ehk Norwalk- viirused on rühm viirusi, mis põhjustavad inimestel gastroenteriiti, mis on tuntud ka talvise oksendamistõvena, mida rahvas nimetab vääralt ka „kõhugripiks”.  Noroviirushaiguse sümptomid on iiveldus, oksendamine, kõhulahtisus ja kõhuvalu.  Mõnikord võib olla väike palavik, külmavärinad, peavalu, lihastevalud ning üldine väsimustunne.  Haigus algab järsult ja nakatunud isik tunneb ennast väga haigena.  Haigus on tavaliselt lühikese kestvusega, 24 – 48 tundi.  Oksendamine esineb lastel sagedamini kui täiskasvanutel.

Noroviirushaigus ei ole tavaliselt raske kuluga, kuigi inimene võib tunda end väga haigena ja oksendada korduvalt.  Haigestunud paranevad ühe-kahe päeva jooksul ning pikaajalisi tervisehäireid ei teki.  Kui haigestunu ei suuda juua piisavat hulka vedelikku oksendamise/kõhulahtisusega kaotatud vedeliku asendamiseks, siis võib tekkida organismis dehüdratatsioon ehk veetustumine  ja siis võib olla vajalik arstiabi.  Veetustumine tekib tavaliselt ainult väikelastel ning  väga vanadel ja nõrgenenud immuunsüsteemiga isikutel.

Noroviirused esinevad nakatunud inimese roojas ja okses.  Haige nakatab teisi inimesi:
•saastatud toidu või joogiga (vt toidukäsitlejaga levimise andmeid)
•saastatud pinna või esemete puudutamisega, ja seejärel käega suu puudutamisel
•otsesel  kontaktil nakatunud isikuga (nt noroviirusehaige hooldamine, või temaga toidu/söögiriistade jagamine)

Noroviirused on väga nakkavad ja levivad ühelt isikult teisele väga kergesti.  Nii roe kui okse on nakkavad.  Eriti hoolikalt tuleb suhtuda kõhulahtisusega väikelastesse. Noroviirusega nakatunud isikud nakatavad teisi esim
este haigusnähtude tekkest kuni vähemalt 3 päeva pärast paranemist.  Mõned isikud levitavad nakkust kuni 2 nädalat pärast paranemist.  Selletõttu on eriti tähtis, et noroviirushaigusest paranenud isikud peseksid käsi ja kasutaksid teisi hügieenilisi meetmeid ka pärast terveks saamist.

(Tallinna Tervisekaitsetalitus CDC materjalid)
Avafoto (PantherMedia/Lev Dolgachov/Scanpix)