Tööandjal on kohustus anda ning töötajal õigus saada ja ühtlasi kohustus kasutada puhkus ajakavas ettenähtud ajal, vastas advokaadibüroo Lepik & Luhaäär LAWIN advokaat Triinu Hiob lugeja küsimusele raamatupidaja.ee online-intervjuus.

„Aasta alguses pannakse paika puhkused, mida on õigus saada 28 kalendripäeva. Kui jõuab kätte puhkuse kuupäev ja tööandja ütleb, et puhkust valitud perioodil ei saa ja uut puhkusele mineku aega aga ei teavitata, kas selline asi on lubatud? Algamas on uus aasta ja seega peaks olema saada 28 päeva + saamata jäänud puhkus.

Kas ärajäänud puhkust ei peaks tööandja kuidagi kompenseerima? Kas seda tühistamist tohib teha üldse suuliselt ja mis saab, kui puhkus aegub ja seda ei antagi?” küsis raamatupidaja.ee lugeja.

Advokaat Triinu Hiob vastas talle nii:

Kui puhkuse aeg on puhkuste ajakavas kindlaks määratud, siis on tööandjal kohustus anda ning töötajal õigus saada ja ühtlasi kohustus kasutada puhkus ajakavas ettenähtud ajal. Ajakava saab üldjuhul muuta ainult kokkuleppel, mitte aga ühepoolselt töötaja või tööandja poolt.

Erandeid sellest reeglist saab teha ainult olulistel põhjustel. Tööandja puhul on selliseks oluliseks põhjuseks ettenägematu töökorralduse hädavajadus, eelkõige vajadus hoida ära kahju tekkimist. Sellist ettenägematut ja olulist hädavajadust peab tõendama tööandja.

Kui tööandja sel põhjusel lükkab puhkuse edasi, on tal kohustus anda töötajale kasutamata puhkuseosa vahetult pärast taolise hädavajaduse äralangemist. Lisaks peab tööandja hüvitama töötajale puhkuse edasilükkamisest tingitud kulud, näiteks juhul, kui töötajal oli puhkuse ajaks planeeritud reis, ostetud lennupiletid ja broneeritud hotell.

Muul viisil edasilükatud puhkust rahaliselt hüvitada ei saa, kuna puhkuse eesmärk on töötajale puhkamise-taastumise võimaldamine ning rahas võib puhkuse hüvitada ainult töösuhte lõpul.

Kui puhkus lükati edasi ja töötajale ei anta puhkust ka peale seda, kui selline erakorraline situatsioon ära langes, siis on töötajal õigus minna puhkusele tema poolt valitud ajal. Kavatsusest välja võtta puhkus, mida töötajale ajakavas ettenähtud ajal ei antud, peab töötaja teatama tööandjale 14 päeva ette. Etteteatamine peab olema kirjalikku taasesitamist võimaldavas vormis, nt e-kiri vms, kuid loomulikult võib seda teha ka kirjalikult allkirjaga.