ETV ekraanile jõuab järgmisel nädalal uus, läbi aasta kestev tõsielusaade „Tööotsija” – kok­ku valmib 50 saadet. Saatesarja eesmärk on aidata inimestel muutuda paremaks tööotsijaks. Saatejuhi Urmas Vaino sõnul on eesmärk näidata, et igaüks saab end muuta paremaks tööotsijaks ja töö pole Eestimaal otsa saanud.

„Lepingu järgi on vaja teha 50 saadet. Mul oli hirmus mõelda, kust me võtame need töökohad, aga asi pole nii hull,” ütles saate toimetaja Õie Arusoo. Tõepoolest, 50 saate jaoks läheb vaja 150 töökohta. Toimetaja sõnul saadi vakantsete töökohtade kohta infot firmade kodulehekülgedelt, nüüd on mõningaid pakkumisi hakatud edastama ka toimetusele, kirjutab Eesti Pävaleht.

„Saates saavad kokku tööpakkuja ja CV-de põhjal välja valitud kolm kandidaati – meie saabume kaameratega töövestlusele ja proovitööle. Urmas Vaino intervjuud avavad töötu, koondatu või töövahetaja tausta. Järgneb proovitöö – nii näevad vaatajad näiteks dirigendikoha soovijat orkestri ees, asendustaluniku koha taotlejat mikserdamas loomasööta, juhtimas traktorit jm. Koha saab üks soovijaist, aga meie näitame ka kahte tublit tööst ilmajäänut ja paneme ta andmed oma koduleheküljele, tehes talle sedasi reklaami,” tutvustas Arusoo. Saates konkureeritakse näiteks soomukijuhi, kontserdimaja pea­­administraatori, logopeedi, meditsiiniõe, keevitaja, autokooli sõidueksamineerija, tantsuõpetaja, müüja-konsultandi ja spaa-masseerija kohale. „Taha­me näidata, et töökohti on, aga selle nimel peab pingutama. Enam pole aeg, kus tänavalt sisse astusid ja keevitajaks või ehitajaks said, sa pead ametisse sobima. Kuigi see mõjuks elavdavalt, ei näe meie saates neid, kes ametisse üldse ei sobi, meil pole reality. Mingi aja möödudes teeme ka väikesi ülevaateid sellest, kuidas osalejatel on läinud,” rääkis Arusoo.

Töö saamisel loevad palju ka isikuomadused, nii et mõnele võib saada saatuslikuks juba esmamulje. Saates analüüsib karjääri­nõustaja Tiina Saar koos kandidaadiga tolle nõrku ja tugevaid külgi ning varasemat karjääri ja unistusi.

Nii et küsimus taandub sellele, kuidas end müüa. Milliseid vigu siis kandideerijad ametikonkursil teevad? „Vigu on erinevaid, alates huupi kandideerimisest ja kodutöö tegemata jätmisest kuni selleni, et inimesed ei oska tõesti endast rääkida. Hea enesemüügi aluseks ongi iseendast teadlik olemine ning seda saab saavutada enesearengu koolituste, nõustamise ja raamatute abil iseenda üle juureldes,” loetles Saar.

Tiina Saar nimetab kolm nippi, mida tööotsija peaks pidama meeles.

1. Enne kandideerimist aus pilk endasse, peeglisse ja oma dokumentidele – miks peaksin võtma tööle sellise inimese, nagu sealt vastu vaatab?
2. Põhjalik kodutöö tööandja kohta – taust: millega ta tegeleb, miks mulle meeldib, mis mind motiveeriks tema juures töötama?
3. Hea enesejuhtimine – iga päev pühendada vähemalt üks tund oma konkurentsivõime parandamisele kas midagi õppides, infot kogudes või oma isiksust lihvides.