OHMYGOSSIP  — Suhte lõppemine ja mahajätmine teeb kõigile haiget kuid kuidas osad inimesed toibuvad väga kergesti, aga teised langevad sügavasse masendusse? Personality and Social Psychology Bullet ajakiri koostas uurimuse, kus selgitati välja, kuidas isiksus on seotud lahkuminekust toibumisega.

See, kui kiiresti keegi lahkuminekust toibub, sõltub teadupärast mitmest asjast: suhtest, selle kestvuse pikkusest ja ka sellest, kas oled mahajätja või mahajäetav. Väga palju sõltub ka sellest, kas inimese isiksus on tugev või sõltuvalt olukordadele muutuv.

Psühholoogid Carol Dweck ja Lauren Howe küsitlesid sadu inimesi, selgitamaks välja lahkumineku emotsionaalseid tagamaid. Uurijad leidsid seose isiksuse tugevuse ja lahkuminekust ülesaamise vahel. Need inimesed, kes arvasid, et on muutumatud, võtsid eemaletõukamist rohkem hinge, kuna tundsid, et neid on isiksusena solvatud. Nad kogesid oma hinges midagi, mille olid sündides kaasa saanud ja ei saanud sinna midagi parata. Nad uskusid, et lahkuminek oli tingitud nende endi kehva isiksuse tõttu. Neile, kes võtsid lahkuminekut liiga isiklikult, oli raske näidata suhte lõppemise objetiivseid külgi. Neil oli raske mõista, mis läks valesti, kuna süüdistasid järjekindlalt ennast.

“Mulle tundub, et minu isiksuses on midagi, mis on õnne takistuseks. See miski põhjustas olukorra, et minusse ei saa armuda,” kirjeldas üks uuringust osavõtja oma tundeid. “Mulle tundus, et minus oli midagi vastikut ja eemalepeletavat, milles partner oli lõpuks veendunud ja tahtiski sellepärast lahku minna,” kirjeldas teine endaga toimunut.

Seevastu paindlikumate iseloomuomadustega õnnistatud inimesed võtsid lahkuminekut kui võimalust. Võimalust õppida iseennast tundma. “Viga ei ole sinus, vaid minus,” on üsna tüüpiline mahajätja lause. Mahajätja väljendust peetakse klišeeks, aga ehk tulekski sellesse uskuda. Neile, kes seda usuvad, toibuvad suure tõenäosusega lahkuminekust kergemini.

 

Loe lisaks:
5 märki sellest, et targem oleks suhe lõpetada
OHMYGOSSIP — Igas paarisuhtes on kriise. Kõik kriisid aga ei tähenda, et suhe läbi oleks. Aga on ka olukordi, kus mõistlikum oleks loole panna punkt. Psühholoog Maria Farm loetleb olukordi, kus lahkuminek on parim lahendus.

Kas sinu vanemad on läinud lahku, kui oled ise juba täiskasvanueas? Loe nippe, kuidas olukorras toime tulla
OHMYGOSSIP — Vanemate lahutus on üks suurimaid kriise lapse elus. Pere lagunemine on raske olukord, olenemata sellest, et lapsed on juba täiskasvanuks saanud.