OHMYGOSSIP — Soomes tuntud Sari Havas on näidelnud filmides, telesarjades ja ka teatris. 53-aastane Sari räägib seekord avameelselt oma vanemate hoolitsemisest ja üle 50-aastase naise keha ja meele muutustest Iltalehti intervjuus.

Sari Havas on kuulus näitleja, kahe lapse ema ja eeskuju paljudele Soome naistele. Sari elab Soomes, kuid tal on ka teine kodu Lõuna-Prantsusmaal, mida külastades ta taipas, et tahab seal ka oma vanaduspõlve veeta. Inimesed olid õnnelikud, keegi ei kurtnud millegi üle ning keegi polnud üksik.

Sari on rõõmsameelne, kuid kui teemaks on vananemine ja eakriisid, siis muutub ta tõsiseks. Need teemad puudutavad teda isiklikult ja mitte ainult heas mõttes. Sari vanemad on juba eakad ja ta ema haigestus mõned aastad tagasi Alzheimerisse. See oli raske aeg kogu perele ja lisaks sellele on see pärilik haigus. “Muidugi üks esimesi mõtteid oli see, et mis juhtub kui ka mina haigestun,” ütleb murelik Sari, kes hakkas seejärel oma käitumist ja võimalikke sümptomeid analüüsima.

Sari vanemad elavad Oulus. “Meie vahemaa on pikk ja ma muretsen nende pärast pidevalt,” ütleb Sari. Kuna Sari isa on ema hooldaja, siis saab ema veel kodus elada. “Isa ei kurda mitte kunagi, kuid ma tean, et tal on raske. Ta on hea mees,” kiidab Sari oma isa. “Tunnen vahel suuri süümepiinu, sest ma olen nii kaugel neist. Kuid ma pole siiski mõelnud sinna kolimisele, sest mu lapsed ja muu elu on ikkagi Lõuna-Soomes. Proovin käia Oulus mitu korda aastas,” räägib Sari, kes tihti helistab oma vanematele, et olla ühenduses.

Vanemate pärast muretsemine on tekitanud Sarile ka unehäireid: “Varem nägin unenägusid oma lastest kui nad olid väiksed ja ma üritasin neid päästa erinevatest ohtlikest olukordadest. Nüüd on mu vanemad unenäos muutunud lasteks,” räägib Sari. “Ma tahan ilmselt oma vanemaid kaitsta ja nende eest hoolitseda,” lisab ta. “Oma ema haiguse kulgu on raske kõrvalt vaadata,” räägib ta murelikult. Sari proovib mõista, et kuigi ta ema elu on hetkel teistsugune kui varem, see elu on siiski väärtuslik. “Sain sellest aru, siis kui käisin teda Oulus vaatamas. Ema vaatas mulle silma ja ma tundsin ühendust, mida ma ei oska sõnadega seletada. Seejärel lasin lahti ja aktsepteerisin olukorra. Ema armastab olla kodus isaga, isegi siis kui ta enam ei jaksa teha muud kui käia vetsus ja pikutada. Tuttav ja turvaline ümbruskond on tema jaoks tähtis, sellepärast ongi hea, et ema ei pidanud minema hooldekodusse,” räägib näitlejatar Sari Havas.

Sari ja ta isa lähevad kevadel koos Lõuna-Prantsusmaale ja Sari ema läheb siis esimest korda puhkuse ajaks hooldekodusse. “Oleme isaga varem Prantsusmaal käinud ja ta armastas seda kohta. See reis on meile mõlemale tähtis.”

53-aastane andekas näitleja on märganud endas samuti vananemise märke. Sari suhtub sellesse huumoriga ja räägib, et menopaus kuulub naise elu juurde. “Kehas toimuvad muutused ja karm tõsiasi on see, et gravitatsioonijõud mängib suurt rolli,” lisab ta naljaga.

50.-aastates naisnäitleja on juba harjunud vastama küsimustele, mis puudutavad välimust, kuid tunnistab, et tegelikkuses on see väga hirmuäratav. Sari meenutab, et kui ta sai 50-aastaseks, siis tekkis tal eakriis. “Ma ei teadud varem, kui tähtis see number on. Ma mõtlesin, et nüüd olengi siis keskeas naine. Minus toimus nii palju muutusi, et mu meel ei jõudnud järgi,” tunnistab näitleja. “Kõik kortsud ja elatud elu on näost näha. Haigused ja terviseprobleemid algavad tavaliselt just keskeas.”

“Vananemist võib näha ka oma sõprade pealt, kuid mind ei huvita enam, mida teised minust mõtlevad,” ütleb Sari enesekindlalt. “Kõige parem vananemise juures on see, et ma olen õppinud ennast tundma ja tean, kes ma olen.”

Sari lapsed on kodunt välja kolinud ja ta on saanud nautida ka üksi olemisest: “Ma armastan olla vahel üksi, kuid mõtlen pidevalt, kuidas mu lapsed küll hakkama saavad.”

Vananemisega käib tihti kaasas ka üksildus, kuid Sari seda ei karda. Tal on palju sõpru ka Prantsusmaal, kuid sisimas loodab, et ta saab kellegagi vanaduspõlve koos veeta. “Vaatasin hiljuti dokumentaalfilmi, kus intervjueeriti üle 100-aastaseid inimesi. Neid kõiki ühendas uudishimu, huumor ja elurõõm. Ma tahan, et ka minus säiliksid need omadused vanaduspõlves!”

 

Loe lisaks:
Jaan Tätte – Purjekal keskeakriisi vastu!
“Kindlasti ei ole see põgenemine. Mille eest põgeneda? Mul on praegu elus kõige paremad hetked, millest olen kogu aeg unistanud. Elu Vilsandil. Kahju on ära minna, aga ahvatlus on nii suur,” räägib Jaan Tätte Kroonikale.

Michelle Obama lõikas endale “keskeakriisi tuka”
Michelle Obama’l on kätte jõudnud keskeakriis, kus ta muudab oma välimust. USA esileedi lõikas endale tuka ning nimetab seda oma “keskeakriisi tukaks”.

Soome näitleja Krista Kosonen on 3 kuud pärast sünnitust supervormis
Soome kuulus näitleja Krista Kosonen tuli suurepärases vormis 3 kuud pärast sünnitust filmi “Jättiläinen” esilinastusele.