OHMYGOSSIP — Pikad lennureisid võivad olla tõeliselt väsitavad. Juba viiest-kuuest tunnist alates võib aeg tunduvalt venima hakata ja keha õhu kuivusest märku anda. Hetked.ee annab erinevaid näpunäiteid, kuidas püsida pika lennureisi ajal värskena!

Kõnni salongis ringi
Proovi regulaarselt salongis ringi liikuda, venitada või teha lihtsaid võimlemisharjutusi. See pole sugugi kummaline! Pea igal pikemal lennureisil on mõni reisija, kes teab võimlemise ja venitamise vajalikkusest. Nimelt aitab intensiivsem liikumine parandada vereringet ja seeläbi enesetunnet. Igasugune panus füüsilise koormusega on kasulik, aga iga kahe tunni tagant vähemalt 10 minutit liikumist ja painutamist on standard.

Kompressioonsokid
Südameprobleemidele kalduvad inimesed kannavad lennukis (eriti turistiklassis, kus on vähem jalaruumi) kompressioonsokke, mis aitavad pikal lennureisil vereringet toetada. Mõned sagedased lendajad kannavad neid lennukis niisamagi ja väidavad, et need aitavad paremat enesetunnet hoida. Enne kompressioonsokkide ostmist ja kandmist konsulteeri arstiga, sest kasutamisele on rangeid vastunäidustusi!

Joo palju vett
Pikal lennureisil väldi alkoholi tarbimist ja eelista kohvile-teele hoopis mineraalvett. Nimelt on lennukis kõvasti kuivem õhk, mis muudab nahka kuivemaks ja viib kehast vett välja. Pealegi on lennukitoit soolasem, sest inimeste maitsemeeled pole sama erksad, kui kahe jalaga maal viibides ja seegi aitab dehüdratsioonile kaasa.

Essentsõlid
Vedelad aroomisegud võivad aidata lennukis paremini magama jääda, näiteks paljudele toimib lavendel rahustavalt. Essentsõlisid ei kulu ühe korra jaoks sugugi palju, nii et neid on võimalik pisikestes pudelites käsipagasiga pardale kaasa võtta. Lihtsalt pane mõned tilgad randmetele, laubale ja kaelale ning juba see võib närvisüsteemile rahustavalt mõjuda.

Kanna kihilist riietust
Lennukis võib vastavalt konditsioneeri eripäradele hakata külm või kuum, enamasti siiski liiga jahe. Sellepärast jagavad paremad lennufirmad pikematel otsadel tekke ja sokke, ent sellegipoolest on võimalik reisi planeerimise käigus endale lisamugavust juurde luua. Võta kaasa kampsun, sall ja soojad sokid!

Koori nahka enne lennureisi
Kui jätad kodus naha enne reisi koorimata, siis on lennukis erinevatel niisutavatel kreemidel või lihtsalt veel raskem läbi surnud naharakkude kihi sügavamatesse nahakihtidesse pääseda. Naha koorimise kosmeetilise harjumuse puudumisel tasub vähemalt nägu korralikult puhtaks pesta.

Vali hea ja mugav iste
SeatGuru veebilehte kasutades on võimalik teha kindlaks, millised on konkreetsel lennul kõige mugavamad ja parimad istmed. Lisaks sellele saad teada, milliseid istmeid tasub vältida, sest näiteks pole võimalik seljatuge korralikult alla lasta või asuvad liialt WC-de lähedal (palju sagimist ja edasi-tagasi trampimist!).

Jälgi, mida kahel eelneval päeval tarbid
Kindlasti tasub jälgida oma toidusedelit pikale lennureisile eelneval kahel päeval, kuna see võib mõjutada heaolu nii positiivsel kui negatiivsel viisil. Tarbi palju vedelikke, väldi alkohoolseid jooke ja söö rasvarikast kala, täisteratooteid, pähkleid ja puuvilju. Samuti on smuutid hea valik!

Investeeri kallimasse lennuklassi
Kui rahalised võimalused lubavad, siis premium economy või äriklassi pilet loob lennureisile mugavamad tingimused. Üldjuhul premium economy tähendab lihtsalt laiemat istmevahet või veidi mugavamat istet, ent seegi võib pikematel inimestel küllaga ära tasuda. Samas on äriklassis magama jäämise tõenäosus kõvasti suurem, sest istmed on vastava ehitusega ja lärmi turistiklassiga võrreldes vähem.

Võta jalanõud ära
Õhku tõusnuna võid jalanõud julgelt jalast visata, sest lennukis valitsevate tingimuste pärast võivad jalalabad paisuma hakata ja ilma jalanõudeta tekib selle käigus vähem ebamugavustunnet.

Niisuta käsi ja nägu
Kui tead kindlalt ette, et konkreetse lennufirma kauglendudel värskendavaid salvrätte ei jagata, siis tasub kindlasti kaasa võtta niisutavaid rätikuid. Nende toimel saab nahk vajalikku niisutust ja enesetunnegi paraneb ning olemine muutub mõnusamaks.

Hoolitse hammaste hügieeni eest

Võta kaasa pakk nätsu, hambahari koos pastaga ja/või mündipastillid. Pikkadel lendudel pole kindlasti suuhügieeni eest hoolitsemata mõnus olla.

Panusta unekvaliteeti

Loomulikult on lennukis raske magada valguse ja müra pärast, kuid isegi paar tundi und võib jätta pika lennureisi lõpuks inimlikuma tunde võrreldes terve aeg üleval olemisega. Eriti kehtib see öiste lendude puhul. Seega, hoia oma uneaega varustades end silma- ja kõrvaklappidega. Osa lennufirmadest annab need öiste lendude korral reisijatele tasuta.

Avafoto: Pexels