OHMYGOSSIP — Suhteekspertide sõnul ei tasu uutesse suhetesse kiirustada ning tuleb võtta aega, et vanast toibuda ja end koguda, vahendab Iltalehti.fi. Soome terapeut Teija-Liisa Ranta annab kasulikku nõu.

Muutused suhetes ei toimu nupuvajutusega. Kõigepealt tuleb lahkumineku emotsioonidest vabaneda, sest kui seda ei tee, võid jääda kohe ka uues suhtes takerduma, kirjeldab seksuaalterapeut Teija-Liisa Ranta.

Lahkuminekut on kõigil erinev käsitleda, sõltub, kui kaua on aega mööda läinud või kui raske on lahutusprotsess olnud. “Palju sõltub ka sellest, millised sotsiaalsed oskused ja võimed inimesel on. Lahkuminekust ja varasematest ebaõnnestumistest on vajalik rääkida. Alles siis, kui inimene on rahulik ja tasakaalukas, on ta valmis uueks suhteks. Hea enesetunne peegeldub näost ja kogu kehast,” ütleb Teija-Liisa.

Teija-Liisa lisab, et uue ja püsiva suhte leidmine nõuab aega. “Fertiilses eas lasteta naised kogevad, et bioloogiline kell tiksub väga kiiresti ning nad soovivad kiiresti uude suhtesse rutata. Tundeid ja oma meeli ei saa aga sundida.”

“Parim aeg uueks suhteks on siis, kui oled oma elus õnnelik ja rahulolev ka üksinda. Teine inimene ja võimalik suhe on sel juhul vaid boonuseks, mida saad nautida täiel rinnal. Tähtis on leida inimesega ühiseid jooni, huvisid ja tegemisi. Veel on oluline hoida oma silmad ja meel avatuna ja võtta elu sellisena nagu ta on.”

Vantaa linnast pärit Ansu on 37-aastane sportlik ja elav naine. Tal on hea töökoht, lahe kodu ja üsna lai sõprusringkond. Ansu´le meeldib reisida ja tegeleda spordiga. Üldiselt on ta oma eluga rahul, aga puudub üks osake – mees, kellega jagada samu väärtusi ja kellega oleks koos hea ja turvaline olla. “Olen proovinud internetisuhteid, aga see nõuab palju kannatust ja aega. Minuga on ühendust võtnud palju erinevaid inimesi aga nendega reaalselt kohtudes, olen näinud oma vastas istumas hoopis teistsugust inimest keda lootsin. Olen kuulutustes väga täpselt öelnud, millist inimest enda kõrvale soovin. Vastanute hulgas on olnud ka suhtes pereisasid. Arvan, et lõppkokkuvõttes on esmamulje see, mis paneb kõik paika. Mõnel võib ehk internetisuhe õnnestuda, aga minu puhul see ei tööta,” ütleb Ansu.

Naine on kindel, et lõpuks satub ta teele see õige kaaslane. “Ma ei kavatse üksi kodus muretseda. Igaühele on keegi kusagil olemas ning tuleb vaid oma tavapärast elu elada.”

Kuidas saada vastassugupoole tähelepanu?

 

  • Ole teistest inimestest huvitunud.
  • Naerata!
  • Ole hea kuulaja. Julgusta teisi endast rääkima.
  • Räägi sellest, mida teist inimest huvitab.
  • Pane teine inimene end tähtsana tundma – tee seda siiral moel.

 

Save