OHMYGOSSIP – Elustiili muutmiseks pole alati vaja kalleid harrastusi. Piisab juba sellest kui rohkem jalgsi kõndida.

PLOS Medicine- lehes avaldatud uuringu tulemus näitas, et kõigest 11 minutit kõndimist päevas pikendab inimese eluiga 2 aasta võrra! Sydney ülikooli poolt tehtud uuringus avastati samuti, et ühe tunni istumise asendamine kõndimisega, vähendab enneaegset surma 14% võrra. See tähendab, et inimene võib jalutades pikendada oma eluiga lausa 9 aastat.

Kõndimise kasulikkus:

1. Aitab ennetada istumisest tekkivaid terviseprobleeme
Liiga pikalt istumine aeglustab vereringet, mis omakorda tõstab südamehaiguste, diabeedi ja teiste krooniliste tervisehäirete riski. Isegi lühikene jalutuskäik aitab ennetada erinevaid terviseprobleeme.

2. Kaitseb südant
Kõndimise ajal vereringe paraneb ja see tugevdab südant. Lisaks sellele leevendab jalutuskäik ka stressi. Harvardi ülikoolis tehtud uuringus selgus, et 3 tundi kõndimist nädalas aitab vähendada südameataki riski märkimisväärselt 35% võrra.

3. Kõndimine aitab hoida kaalu kontrolli all
Tunniajaline jalutuskäik võib kulutada 460 kilokalorit. Igapäevane 30-minutiline kõndimine vähendab 30% võrra riski haigestuda 2. tüübi diabeeti.

4. Keha parandab DNA-kahjustusi
Igasugune liikumine aitab kaasa vananemise aeglustumisele. Saarlandi ülikooli uurijad avastasid, et regulaarne kõndimine tõstab telomeraasi aktiivsust (ensüüm, mis aitab kehal kaitsta DNA-d). 25-minutiline kõndimine või sörkjooks võib pikendada inimese eluiga 7 aasta võrra.

Kõnni terviseks!


Avafoto: PantherMedia/ Monkeybusiness Images/ Scanpix
Alliaks: Prevention.com

Loe lisaks:
KASKULIKUD NIPID! 6 viisi, kuidas kaotada kõndides rohkem kaloreid

Pikad jalutuskäigud on suurepäraseks asenduseks aeroobsele trennile.

Seljavalu põhjustab vähene liikumine ja istuv eluviis
Seljavalu kimbutab umbes 80 protsenti inimestest. Mis võib olla valu põhjuseks ja mis seda leevendaks?

Save

Save