OHMYGOSSIP – Lastega kodus? Kindlasti on palju ringi jooksmist, kukkumisi ja õnnetuid pisaraid. Vanemate õlgadel on suur vastutus, et tagada laste ohutus kodus. Ei tasu liiale minna ja lastelt mängurõõmu ära võtta, kuid siin on mõned nipid, kuidas lapsi kaitsta.

1. Hoia pesuvahendid, seebid, desinfitseerijad ja muud koristuskemikaalid lastele kättesaamatus kohas
Kõik majapidamises  leiduvad kemikaalid on ohtlikud ning mürgised ainult lastele, kuid alla neelates ka täiskasvanutele. Neid tuleks hoida kohas, kuhu lapsed ligi ei pääse ning ekstra ohtutuse tagamiseks võiks varustada kapi lukuga. Samuti ei ole soovitatav jätta kosmeetikat ning hügieenivahendeid ulatuskaugusesse.

2. Ära jäta lapsi vee lähedusse järelvalveta
Lastele meeldib vees pladistada. See on nendejaoks vahva mäng. Lapsi üksi veega mängima jättes võib lõbus aeg lõppeda vägagi kurvalt. Uppuda võib isegi siis, kui veetase vannis on paarikümne sentimeetrine.

3. Hoia magamisala vaba kõvadest ja lämmatavatest esemetest
Ära ladusta kõiki mänguasju lapse voodis, kui ta seal parajasti oma uinakut teeb. Samuti pole vaja sooja hoidmiseks rohkelt tekke ja patju vaid hoopis panna selga soojemaid riideid nagu pidžaama.

4. Hoia relvad laadimata ja lukustatult
Tulirelvad on üks sageliesinevaid põhjuseid väikelaste surmades. Laps ei tea mitte midagi relvadest ning puhtalt uudishimust võib lõpetada iseenda elu. Hoia relv relvakapis ning õpeta laps seda mitte kunagi puutuma.

5. Hoia pisiasjad ja toit käeulatusest eemal
Lapsed avastavad maailma katsudes ja maitstes. Nii satuvadki pisikesed kommid, nööbid, mündid, pliiatsid neile kurku ning põhjustavad probleeme. Last keelates mitte ei karista sa teda, vaid tagad tema heaolu.

6. Paigalda suitsualarm
Mitte ainult laste ohutuseks, vaid ka sinu enda. Õnnetus ei hüüa tulles. Tutvusta lapsele alarmi ning seleta käitumisreegleid hädaolukorras.

7. Lastele meeldivad koduloomad, kuid ole ettevaatlik
Laste ja loomade sõprus on asendamatu. Kodulooma valides, ole kindel, kas looma vajadused sobivad pere elustiiliga ning veendu, et see loom sobib ka väikeste laste juurde. Samuti ära jäta last loomaga üksi, sest üks või teine võib kartma hakata või erutuda ning loom võib ettearvamatult hammustada. Õpeta lastele, kuidas loomaga käituda.

8. Ole valmis ootamatusteks
Pole vahet, kui ettevaatlik ja teadlik sa oled, alati jääb midagi puudu. Õpi, kuidas antakse esmaabi ning tehakse südamemassaži. Hoia esmaabikott kodus ja hädaabi nagu arsti, tuletõrje, elukaaslase ja töökaaslaste numbrid telefonis.

Tee kõik selleks, et sinu lapsel oleks õnnelik ja ohutu lapsepõlv!