OHMYGOSSIP – Üks olulisemaid põhjuseid, miks inimesed kipuvad üle sööma ja kaal kiiresti tõusma, on toiduainete söömine, mis ei rahulda keha nälga. Seega organism tunneb puudust vajalikest ainetest ning sunnib veel edasi sööma. Kuna inimese keha on juba loodud nii, et kõhu peab täis saama, ei keskendu me mitte toidu kvaliteedile vaid kvantiteedile, vahendab Ohmygossip.com.

Isegi kui me kõik teame, et pakk krõpse ei täida meie kõhtu, sööme me siiski paki tühjaks. Palju parem oleks söögikorra ajal saada kätte kõik vajalik, et mõtted mitmeks tunniks toidult eemale saaks. Seega on oluline teada, millised toiduained pikendavad täiskõhutunnet ning aitavad pidada dieeti ja vältida ülesöömist. Siin on neist mõned.

1.    Õunad
Juba ammustest aegadest on teada, et „an apple a day, keeps the docor away“ ehk siis on õunas palju tervist hoidvaid ning ka parandavaid aineid, mis varustavad organismi vitamiinidega ning soodustavad seedimist. Nüüd teame ka, et õun aitab hoida nälga kontrolli all. Nende vee- ja kiudainete sisaldus aitab täita kõhu lühikese ajaga. Samuti on õuna koores looduslikud söögiisu pärssijad. Niisiis, kui tekib söögikordade vahel isu millegi järele, võta üks õun ning see aitab hoida kõhu täis kuni järgmise söömaajani.

2.    Munad
Keedetud või omletiks tehtud munad on hea algus päevale ning annavad energiat veel mitu tundi pärast einet. Munade proteiinisisaldus aitab rahuldada organismi energiavajadust ning on kasulikud lihastele.

3.    Kaerahelbed
Kui hommikusöögiks süüa kaerahelbeid sooja väherasvase piimaga, püsib kõht lõunani täis. Samuti soovitavad tervise- ja spordieksperdid kaerahelbeid neile, kes soovivad kaalu kaotada.

4.    Kala
Kalades leiduv omega-3 rasvhapped parandavad ainevahetust ning langetavad kolesteroolitaset. Soovituslik on süüa valget kala (nt lest, tursk, ahven) grillitult või aurutatult, ideaalne lõuna- või õhtusöögiks.

5.    Supp
Oled vahel mõelnud, miks kuulsused peavad erinevaid supidieete? Supp on ideaalne toit, mis täidab kõhu ning seda ei ole raske seedida. Samuti ei saa supist palju rasvasid, mis praadides paratamatult toiduga kaasa tulevad. Aedvilja- või kanasupp maitsva puljongiga viib lausa keele alla. Lisada võib juurde kausikese salatit ja kaal kaob iseenesest.

6.    Pähklid
Peotäis töötlemata pähkleid peletavad nälja kergesti. Väikest pakikest endaga kaasas kandes aitad vältida rasvaste pirukate ning kommide söömist. Parim valik on mandlid ja kreeka pähklid. Pähklid sisaldavad ka lipiide, mis soodustavad seedimist.

7.    Tsitruselised
Apelsin, mandariin, papaia, guajaav, greip ananass – kõik nad on rikkad C vitamiini sisalduse poolest ning kasulikud. Valikuid on palju ning igaüks leiaks endale sobiva.

8.    Popcorn
Võrreldes teiste näksidega nagu kartulikrõpsud ja friikartulid on plaksumais üks tagasihoidlikumaid rasvasisalduse poolest. Soovitatav oleks valmistada ise ehk mitte osta juba pakendatuid ning liigse õliga kotte.

9.    Roheline salat
Põhjus, miks salatid sisaldavad palju suuri rohelisi lehti, on see, et need täidavad kõhu kiirelt ning pikaajaliselt. Suur kaus lehtsalati, spinati ja muude köögiviljadega sobib ideaalselt pärast õhtusööki, kui on ees ootamas pikk öö ning ei soovi keha rasvasega koormata.

10.    Jogurt
Jogurt mitte ainult ei aita saada päevast kaltsiumikogust kätte vaid ka täidab kõhtu. Variante on erinevaid: paljalt, marjadega, smuuti sees – kõik nad on maitsvad ning rahuldavad ka magusavajaduse.

11.    Kõrge proteiini ja kiudainete sisaldusega toidud
Üldiselt tuleks jälgida, et toit sisaldaks proteiine ning oleks kiudainerikas ning ei oleks nii kaloririkas ja küllastunud rasvhapetega üle kaetud. Soovitatav on süüa ka süsivesikuid, mille lõhustamiseks läheb rohkem aega ehk juur-, köögi-, ja aedviljadt, täisteratooted ja soja. Nendest vabaneb energiat pikema aja jooksul, mis hoiab täiskõhutunnet pika aja vältel.
 
Pea meeles, et lihtsaim viis kaalu langetada ja keha terve hoida on mitte koguseliselt vähe süües, vaid süües seda, mida organism vajab.

 

Allikas:
11 Healthy foods to help you feel full longer