OHMYGOSSIP — Kas oled kunagi kuulnud siestast? See on lühike lõunauinak, mis on paljudes maades väga populaarne, kuid kahjuks peavad mitmed ühiskonnad seda imelist tegevust laiskuse märgiks. Kuid kui soovid tõeliselt edukaks saada, ei pruugi siesta sugugi nii halb mõte olla…

Siesta kasulikud mõjud…
Maailmas on kohti, kus terved linnad igal pärastlõunal mõneks tunniks sõna otseses mõttes välja lülituvad, sest kõik lähevad koju siestat pidama. Kahjuks ei võimalda sinu tööandja sul ilmselt igal lõunal uinakut teha – kuigi ehk peaks.

Uuringud on näidanud, et uinaku tegemine võib oluliselt parandada mälu, teadlikkust ning õppimisvõimet, nii et lühikesed uinakud võivad panna sind oma tööd hoopis paremini ja kiiremini tegema. Ettevõtted nagu Google ja Apple juba teavad seda, nii et nad võimaldavad oma töötajatel lõuna ajal uinakuid teha.

See pole laiskus!

Kui sul on võimalik endale lõunauinakut lubada, oled selle pärast ilmselt süümepiinadega pidanud tegelema. Sa tundsid end laisana, tundsid end süüdi ja tundsid, et kõik teised näevad sinu uinakus luksust.

Nüüd võid süümepiinadele lõpu teha – uinakud muudavad sind tegelikult hoopis produktiivsemaks, tõhusamaks ning täidavad sind positiivse energiaga, tänu millele oled rohkem valmis teisi aitama. Ning kui jutt juba sellele läks: uinak on ööpäevase (une-ärkveloleku) rütmi täiesti loomulik fenomen, nii et mitte sina pole veider, vaid kõik teised, kes uinakut ei tee.

Miks uinakud sulle head on…

Kuigi hea ööuni on äärmiselt oluline, siis mõnikord sellest lihtsalt ei piisa. Sest see juhtub kord päevas ning sinu päevad on täis sündmusi, mis selle tunde tagasi juhtunud meeldiva sündmuse sul peast pühivad. Mida kaugemale jääb hommik, seda kehvemaks muutuvad sinu keskendumisvõime ja tähelepanu – see on muidugi ainult loomulik, kuid see mõjutab siiski sinu produktiivsust.

Anna oma ajule seda, mida ta vajab

Lühike uinak äratab sinu tähelepanu uuesti ning paneb aju 15-20 minutiga jälle täisvõimsusel töötama. Uuringud on kinnitanud, et uinakud parandavad sinu teadlikkust ja produktiivsust ning eraldiseisev uuring Colorado Boulderi Ülikoolis näitas, et lapsed, kes ei teinud oma lõunast uinakut, ei olnud võrreldes teiste lastega nii rõõmsad ja huvitusid asjadest vähem, samas olid nad ärevamad ning lahendasid probleeme kehvemini. Täiskasvanutel, kel regulaarne uinak vahele jääb, on sarnased tulemused.

Uueks stardiks valmis?

Sinu aju on just nagu arvuti või nutitelefon, mis mõnikord taaskäivitamist vajab. Berkley teadlased suutsid tõestada, et tunniajane uinak võib õppimisvõimet ning mälu oluliselt parandada. Seda seetõttu, et uinak on nagu taaskäivitus, millega lühimälu kustutatakse, et meie aju saaks värske ja uuena jälle tööle hakata.

Kui pikka uinakut teha?

See oleneb sellest, millist tulemust soovid – ning meie kehade funktsioneerimise individuaalsusest. Kuid üldiselt ütlevad eksperdid, et 10-20 minutine uinak on parim valik meele värskendamiseks ning energiataseme ja tähelepanu parandamiseks. Muidugi pole sedasorti uinak nii sügav kui pikemad uinakud, kuid see on päevasel ajal väga hea, sest see võimaldab sul koheselt jälle tööülesannete juurde tagasi minna.

30-minutiline uinak ei ole ehk kõige parem valik, kui sul on väga kiire, sest see võib põhjustada unisust – see tähendab, et pärast ärkamist kulub veel 30 minutit, et end tööks päriselt valmis panna. Sama kehtib ka 60-minutiliste uinakute kohta; kuigi need mõjuvad mäluline imeliselt, võtab neist toibumine üpriski kaua aega, nii et ehk pole taoline uinak kiire esmaspäeva jaoks kõige parem valik.

Kui sa ei saa öösiti piisavalt magada, võib 90-minutiline uinak sinu jaoks õige valik olla. 90 minutit on üks terve unetsükkel, nii et sa ärkad puhanuna – nii füüsiliselt kui ka vaimselt. Kuid see ei ole lahendus pikas perspektiivis, nii et kindlasti maga piisavalt kaua ka öösel!

 

 

Allikas: Topshop