OHMYGOSSIP — Kui kõrge on sinu enesehinnang? Kui vaatad peeglisse siis millised mõtted sinu pähe tekivad? Kas armastad end ja või ei?

Paljudel inimestel on madal enesehinnang ning neil on raskusi selle muutmisega. Kõrge enesehinnang ei teki iseenesest ning selle nimel on vaja tööd teha.

Ohmygossip toob teieni 3 viisi, kuidas oma enesehinnang lakke viia!

Kõrge enesehinnang loob sulle õnneliku ja ilusa elu. Enesehinnang ei tähenda vaid seda, et tunned end oma kehas hästi. Kõrge enesehinnang peegeldub tervele maailmale ning tõmbab sinu ellu soovitud eesmärgid ja inimesed. Seega, mis saaks veel olulisem olla, kui kõrge enesehinnang?

Mis on enesehinnang?

Kui hakata lahti harutama enesehinnangu mõistet siis jõuame kahe olulise mõisteni — realistlikus ja lugupidavus. Realistlik tähendab olla aus enda vastu, mõista ennast täielikult ja teada oma tugevusi, nõrkusi ning kõike, mis jääb nende vahele. Lugupidav viitab sellele, et meid valitsevad head tunded selle isiku vastu, keda me vaatame. 

Terviklik enesehinnang on veendumus, et sa oled samapalju väärt kui iga teine, aga sa pole ka teistest parem. 

Enesehinnang ei ole sama, mis on enesekeskne, endasse sulgunud või isekas olemine. Inimene, kes tunneb end terviklikult ja turvaliselt eneses, on vaba isekuse tundest. Enesehinnang ei ole ka liigne enesega rahulolu või liigne enesekindlus, mis mõlemad võivad juhtida meid ebaõnnestumistesse. 

Enesehinnangu tõstmiseks on palju viise. Neist olulisemad on puhastada end negatiivsetest mõtetest, väärtustada oma keha ja vaadata tuleviku. Just need on kolm viisi, millega alustada teekonnal, kus viia oma enesehinnang lakke.

Kolm viisi oma enesehinnangu tõstmiseks:

1. Puhasta end negatiivsetest mõtetest

Negatiivsed mõtted suudavad muuta kogu meie elu negatiivseks. Kõrge enesehinnang võimaldab meil tajuda end täpselt ja rõõmsameelselt. Põhjendamatult negatiivsed mõtted ümbritsevad ning peidavad meie tõelist mina justkui tumedad tormipilved. Kui sinu mõtted on negatiivsed siis ei ole võimalik sinu enesehinnangul olla kõrge või see puudub sootuks. Nähes elu ja iseennast tumedates toonides peegeldad seda kogu maailmale. Nii täitub terve sinu elu ja maailm negatiivsusega.

Tee oluline samm ja alusta juba täna positiivse nägemist kõigis oma tegemistes ja olukordades, mis su elu täidavad. Võta vastu otsus muuta oma elu ning kujundada see positiivsete mõtetega. 

2. Väärtusta oma keha

Oled sa kunagi tähele pannud, mida sa näed või mõtled, kui peeglisse vaatad? Kas sa näed enda üldist välimust ja kiidad seda südamlikult ning lahkelt või keskendud pigem oma keha puudustele? Üks neist tekitab sinus rahulolu, teine pettumust. 

Keha on väline ja see ei tohiks mõjutada meie sisemisi väärtusi. Ometigi on see, kuidas me oma keha kogeme vastavuses sellega, kuidas kogeme oma põhiolemust. Kui me põlgame ära oma keha siis põlgame me ära kogu oma sisemuse sellega koos. Nii jääme üha kaugemaks maailmast ja teistest. Me ei suuda tunda end teiste seltskonnas hästi ning tunneme pidevalt negatiivseid tundeid. 

Märka oma keha imepärasust. On kerge mõtiskleda mäetipu, üksiku lille või kauni päikeseloojangu üle. Võtke aeg ja mõtisklege oma imelise keha üle. Väärtusta ja jumalda igat osa oma kehast, isegi kilosid, mis varem polnud sinuga. See oled sina ja sa oled jumalik. Sa oled ainulaadne.

3. Vaata tulevikku

Optimism, mis on seotud enesehinnanguga lubab meil ette kujutada rahuldust pakkuvat elu. Eluga rahulolu rajaneb emotsionaalse intelligentsuse oskustel. Kui meie enesehinnang on kõrge ei ole meil raske kujutada end tulevikus edukana. Meil ei ole raskusi kujutada end ette sinna, kus hetkel tundub võimatu saada. Kõrge enesehinnang rajab meile julge ning rikkaliku tuleviku. 

Oluline on avada end sellele, kelleks me võime saada. Kuulus koonduslaagrist pääsenu Viktor Frankl on öelnud: ”Kui inimene tunnetab enda elu tähendust ja eesmärki, on temas varjul sisemine jõud, mis võimaldab vastu pidada suurte kannatuste korral ja kujutada ette oma imelist tuleviku igal hetkel.“

Alusta kolme viisiga, mis viivad sind kõrgema enesehinnanguni. Peale kolme viisi tunned juba kõrgemat enesehinnangut ning julgemat elu. Tunned, et julged riskida, elada ja võita. Tunned, et oled jumalik oma kehas ning pöörad pilgu oma imelisele tulevikule.