OHMYGOSSIP — Päris paljudel kordadel on meie seedimisprobleemide põhjuseks vale toitumine. Sellega kaasneb ka kehakaalu tõus ja väga ebameeldiv punnis kõhuke. Seekordses blogis kirjutangi mõningatest toitudest ja jookidest, mis seedimisele head on!

Kala- Nagu näiteks lõhe, tuunikala ja tursk, aitavad metabolismi parandada. Suure proteiini allikaga, kuid väherasvased ja madala kalorsusega. Kala sisaldab väga kasulikke omega-3-rasvhappeid. Omega 3 on meie elus üldse väga kasulik , mitte ainult seedimisele.  Eriti soovitaksin omega 3 oma menüüse pista neil, kes tunnevad ,et mälu veab alt või on raske õppida. Või kel pidevalt janu. Jaapanlased on uurinud vähki haigestumise põhjusi ja kogenud, et mereannid aitavad riske vähendada, eriti peaks seda arvestama rinnakasvajate korral. On kogetud, et kala rasvhapped aitavad üle saada neerupõletikust, kui kohe haigestumise alguses jaole saadakse. Kala tuleks süüa just profülaktika mõttes; samuti kasutama kalaõli kapsleid. Ka astmahaigetele peetakse oluliseks omega 3 rasvhapet, mis aitab parandada bronhide tööd ja kergendab hingamist. KALA on seedimise aeg on umbes tund, sealiha kuni 5 tundi!!!

Kohv- Must kohv on hea hommikune ärataja ning kiirendab ka ainevahetust. Kohv on tervislikum alternatiiv energiajookidele ja annab sulle jõudu kogu tööpäevaks. Kohvi aitab kui juua vähem ja sagedamini, mõtlen selle all siis seda, et ei aita liiter kohvi vaid hommikul, vaid tuleks siis näiteks iga natukese aja tagant pisike kogus juua! Lisaksin siia veel, et kohvi joomisega tuleks olla ettevaatlik , ehk siis  jääda mõistlikkuse piiridesse.

Apelsin, Sidrun, Greip – Lisaks C-vitamiinile sisaldavad need rasvu põletavaid ensüüme.

Jogurt- Näiteks Activia! Jogurtis on külluses proteiine, mis on kasulikud metabolismile, kuna nende lõhustamiseks peab keha rohkem energiat kulutama.

Õunad –  on ühed neist supertoitudest, mis on madala kalorsusega, kuid toitainetest pungil. Õunad kuuluvad negatiivse kalorsusega toiduainete gruppi, mis tähendab, et nende seedimiseks kulutab keha rohkem kilokaloreid kui õunad ise sisaldavad. Kellele ei meeldi toores õun, proovigu ahjuõuna kaneeliga . Viib keele alla !

Vürtsikad toidud –Näiteks tšillipipar( või siis jalapeno)  sisaldab ainet nimega kapsaitsiin, mis aitab kehal kilokaloreid põletada isegi pärast söömise lõpetamist. Järgmine kord, kui einestama asud, turguta ennast, enda südant ja ainevahetust tšillipipra vürtsikusega. Kuid  ka vürtsikaga on nii, et mida vähem seda parem, :) Liialdada ei tasu. Kes seda mao kõrvetamist ära kannataks?

Kaneel – Nagu ma juba enne soovitasin, ka õunale kaneeli lisada siis selgitaksin ära miks… Üks kasuteguritest on metabolismi kiiruse ajutine tõus. Kaneeli võib lisada igasse toitu, ka hommikuti jogurtile, puistad seda puuviljadele või segad tee sisse. Maitse asi!

Roheline tee – Nagu kohv, on roheline tee kofeiiniga kuum jook, mis ainevahetusele kasuks tuleb. Lisaks sisaldab see ka antioksüdante – kaks head põhjust, miks rohelist teed tihedamini jooma hakata. Hea vaheldus kohvile või neile kellele ei meeldi üldse kohvi.

Brokkoli … sisaldab ohtralt kaltsiumit ja C-vitamiini, mis on suurepärased toitained metabolismi ergutamiseks. Pealekauba saab brokkolist , ehk spargelkapsast, palju  kiudaineid, mis teeb sellest just õige aedvilja kaalulangetamiseks.

Vesi –  mängib sinu organismi metabolismis võtmerolli, kuna seda on vaja kilokalorite põletamiseks. Päevas sööme me palju juurvilju puuvilju, joome teed või kohvi, seega ei pea vett jooma mitte sunniviisiliselt liitrite kaupa, vaid siis kui on janu! Usun et liiter päevas pole kellegile raske? Üle 3 liitri joomine päevas võib juba olla kahjulik, mitte enam kasulik.

Keefir/hapupiim ja muud probiootilised toiduained. Uskuge või mitte aga ka hapukurk on hea, seega järgmine kord kui vanaema soovib teile kodus hapendatud kurke kaasa panna, ärge keelduge!

Vähem alkoholi ja rohkem vett!