Eesti meedias on aastaid kajastust leidnud eestlaste väismaale kolimine ning talentide tagasi meelitamine. Ohmygossip uuris, mida arvab Eesti elu-olust ning rahva rändest tuntud kitarrist ja lauljanna Angela Aak. “Minu meelest on elul sellised reeglid, et kui Eestis kohapeal hakkama saad, siis on suuri eeldusi teostada end ka väljaspool ja teistes kultuuriruumides. Kui siin kärss kärnas, on ka mujal maa külmunud,” leiab Aak.

“Eesti meedias on tõesti aastaid kajastust leidnud eestlaste väismaale kolimine. Arvan, et seda kõike pigem valguses, et vaat mis talendid siit paremaile marjamaile lähevad jne. Ütlen ausalt, minu meelest on selles minemises kaks otsa. Esiteks, kui oled noor ongi tore maailma näha, kogemusi saada, õppida ja siis juba süda ütleb, kas on soov tulla Eestisse tagasi või jäädki pikemalt välismaale pidama. Võibolla kogu eluks,” räägib Angela Aak Ohmygossip.ee’le.

“Usun, et suurem osa taolisi nö. suuremaid eluotsuseid teeb igaüks kaalutletult, nii et teistel siin targutada pole põhjust. Mina isiklikult olen kõiksuguste otsuste kommenteerimisel väga tolerantne. Eesti oli ja on minu meelest suure maailma miniatuurne mudel ja laia ilma suured mängud muutuvad meil väikeseks järellainetuseks. Kas konnatiigis on halb või hea, mine võta kinni. Reisides ükskõik kus väljaspool suurtes mekades olen eriti tajunud meie väiksust. Minu meelest on elul sellised reeglid, et kui Eestis kohapeal hakkama saad, siis on suuri eeldusi teostada end ka väljaspool ja teistes kultuuriruumides. Kui siin kärss kärnas, on ka mujal maa külmunud. Jah meil on omad valupunktid nagu suht olematu sotiaalsfäär, pea olematud lastetoetused, madalad palgad ja palju muud, mille oleme pärinud postsotialistliku väikeriigina. Aga uskuge, see võimu jagamine, valitsemine ja poliitikute kirumine toimub ka väljaspool meie kodumaad.”

“Nö. valupunktidest rääkides ei ole mina ilmselt mitte kõige õigem inimene, kuna ma ei ole pea absoluutselt viriseja tüdruk,” räägib särtsakas Angela ning lisab: “Ma leian, et selles, et keegi soovib minna välismaale õnne otsima või isegi alaliselt sinna elama jääb, selles pole midagi halba. Inimene peabki kogema erinevaid kogemusi. Minu meelest nutetakse veidi liiga palju taga seda inimeste ja talentide väljavoolu ja mujale asumist. Kui vaadata maailmas ringi, siis valitseb samasugune oukord pea igas riigis. Hästi, kriteeriumid võivad olla veidi erinevad, aga inimene loomult mõtleb ühtemoodi. Eks meil teisalt taunitakse jälle võõramaalaste tulekut, aga taas mina olen ka selles suhtes täiesti tolerantne.”

Angela Aak

“Tegelikult on Eestis asjad suhteliselt hästi, ok mõni asi võiks paremini olla, aga suurtes piirides on asjad pigem kenasti. Karjääri ja eneseteostust on meie väikses armsas konnatiigis kindlasti palju lihtsam teha, kui suures maailmas. Konkurents igal elualal on seal lihtsalt kordades suurem. Lisaks on ilmselt enamikul töökohtadest ja ka elus tarvis end võõramaalasena kohalikele kordades rohkem tõestada. See kõik on väga loogiline ja usun, et igaüks, kes on vähegi maitsnud neid vilju, on minuga suurtes piirides nõus.”

Angela räägib ka, et armastab väga sooja ning see võib olla üks põhjus, mis teda Eestist lahkuma meelitaks. “Kui veel rääkida plussidest ja miinustest, siis miinuspoolele jääb minu meelest Eestimaa kliima. Ma nimetaks seda seda pigem halvaks, kuna olen selline soojalemb. Kõige tipuks ei meeldi mulle ka palju riideid selga panna ja talvel toasooja ja eluolu eest suuri summasid maksta,” toob Angela välja veel Maarjamaa plusse ning miinuseid.

“Jah, ka mina olen mõelnud välismaale kolimisest ja seda palju kordi. Kas see ka päriselt lõpuks tõeks saab, seda näitab elu. Seni on mind siin hoidnud kinni päris paljud niidid, aga mida aeg edasi, seda vähemaks neid niite jääb. Ma ei hakka jagama siin oma isiklikust elust lähtuvaid motiive, aga mulle tundub ,et see tõesti saab millalgi tõeks. Esialgu mul päriselt Eestimaa tolmu jalgelt pühkida pole plaanis. Minu elus on sel aastal siin Eestimaal kindlasti muutusi, isegi suhteliselt suuri, aga nagu ütlesin, ma ei soovi oma isiklikku elu siiski täies ulatuses avalikkusega jagada.”

“Kokkuvõttes soovin kõigile palju armastust ja suvesooja südameisse nii siin, kui sealpool piiri!”