OHMYGOSSIP – Paljud arvavad, et elades Itaalias, on väga raske süsivesikute söömisest loobuda, eriti veel siis kui Sinu peres on suured pastasõbrad. Aga uskuge, see polegi nii raske , kui toiduõgimise hood maha matta. Olen suutnud oma kehakaalu suhteliselt madalana hoida. Kuidas? Asendasin paljud halvad süsivesinikud, headega. Pole endale palju keelanud – annan alati oma isudele süüa!  Peale mõndasid pisikesi muutuseid, on ka kaal langenud.

1. Kas oled leivast täiesti loobunud?
Ma ei ole eriline leiva armastaja kunagi olnud, kuid loobunud ma ei ole. Ma ei söö pärmi ja valge jahuga tooteid. Täisteraleib on kodus alati olemas, sest mees on mul suur leiva armastaja, tema on ka väga muutunud ja hoiab nisutoodetest eemale. Olen suutnud teda nakatada.

2. Milliseid toiduaineid oled nn. välja vahetanud või üldse ära jätnud?

Nagu ma juba eelnevalt ütlesin, valge jahu/ nisu  tooteid mul kodus üldse ei ole. Rasvast kasutan vaid oliiviõli. Veini olen “maha jätnud”, eelnevalt jõin päevas pool pudelit, nüüd nädalas kaks pokaali (juba ainuüksi mitte “joomine” on mu kehale pai teinud)! Pasta reegel on see, mida pruunim-seda parem. Välja olen vahetanud ka mahlajoogid, mis olen asendanud kookose veega. Üldiselt eelistan juua vett või rohelist teed. Jahuna kasutan tatrajahu! Salatitesse ei pane enam valmis kastmeid, vaid meisterdan ise.

Üks hea salatikastme retsept, by me :
Umbes teelusikatäis dijon sinepit ja sama palju balsamico äädikat ja oliiviõli. LISA näputäis pipart ja circa kaks spl. gaasiga vett.
Sega hoolega ja ongi valmis. Kapis säilib kindlasti 24h.

3. Kuidas pitsaga lood on?
Need lood on head, kord nädalas pizzat süüa ei tapa kedagi ja veel vähem teeb paksuks. Keha vajab natuke kõike. Muidugi, kui saan valida, valin (tervislikuma) täistera pizza. Üldiselt mind ei häiri see, et pizza suure kalorikogusega on. Vahel peab lihtsalt raskemalt sööma.  Kui söön tuunikala pastat, palun alati et nad ÕLI ära valataks. Pizza on üks nendest, mida ma ei ole suutnud veel oma elust välja jätta.

4. Kas oled taimetoitlane?
Oh ei, absoluutselt mitte, küll aga on mul lihaga raske suhe.  Ma söön hea meelega valget liha ja kala. Loomaliha ma eriti ei armasta. Ma ei ole pirtsakas, kuid toorest liha katsuda või verd näha, ajab mind oksele. Lapse heaks teen kõike, seega pean seda tegema ja kodus küsetama.
Hakkliha või sealiha saslõkki söön hea meelega, vahel  isegi söön salaamit. Küll aga peab olema VÄGA küps, peaaegu põlenud. . . See võib mõne jaoks imelik tunduda, kuid minu jaoks on sama imelik see kuidas inimesed verist liha süüa saavad. Seda restoranis spetsiaalselt tellivad.

5. Kas sa magusat üldse ei söö?
Magustoidud ei aja mind absoluutselt hulluks. Mulle meeldib teistele küpsetada, aga ise süüa neid ei taha. Asi pole selles, et ma kardan, et see mind kogukaks teeks, vaid lihtsalt mulle meeldib FRESH FOOD ja pole magusasõber kunagi olnud. Maasikad, ananass jms. mnjammi! Kui näen poes shokolaadi torti ja selle kõrval puuvilja salatit, isutab mind rohkem viimane.

6.Mida arvad kartuli söömisest?
Mis ma sest arvan,  ikka HÄSTI. Kartul ei tee kedagi haigeks/paksuks! Kartul on jällegi üks nendest toiduainetest, mida VÕIB kohe kindlasti süüa ka inimene kes üritab dieeti pidada. Ärge kartke KARTULIT vaid kartke KOGUST mida sööte.  Ja muidugi, eelistage koorega keedetud kartulit! Selles on kõik vajalikud vitamiinid alles. 100 grammis friikartulites on rohkem kui 500kcal, keedukartulis natuke üle 70kcal.

7. Kuidas sa suudad Itaalias tervislikult süüa?
Esimesed 4 aastat ma sõin praktiliselt kõike ja mul ei ole kunagi erilisi probleeme olnud kehakaaluga, tol ajal ma ei olnud absoluutselt tervislik. Ma isegi võtsin alla. Seda kõike selle pärast, et keha sai totaalse toitumise muutuse. Eestis ma ei söönud praktiliselt midagi, palju toidukordi jäi kahjuks vahele. (Eestis Itaaliasse tulles kaalusin 64 kg. Nüüd 55) Järsku keha hakkas piiramatult süüa saama ja see “lõi joonest välja”. See oli mu kehale pigem hea. Küsimuse juurde tagasi minnes, raske ei ole tervislik olla, kui see on hea Sulle ja Su tervisele, vahet pole kus elad.

Mul on siin peale rasedust pisikesed kaalu kõikumised, kuid see on kõik peas kinni, pean vaid ennast paika panema ja aru saama, et 2-3 kg ei tee mind paksuks, ja seda pole isegi aru saada, et oleksin juurde võtnud.  See lolluste mõtlemine on vaid hooti.

8. Kas jätad restoranides mõne käigu vahele?

Jah, muidugi! Söömine ei ole siin Itaalias sunniviisiline! Kõik käigud on minu jaoks absoluutselt liig. Ma võtan Antipasto ja siis peaaegu alati TEISE käigu milleks on siis Kala/Kana/Mereannid. Peale antipasto´t on tavaliselt palju pasta toitusid ja ma ei oska sealt midagi erilist valida, kõik kas kõhule liiga raske, või siis liiga “õline” vms. Oleneb muidugi kus ma söömas olen ;)

9. Millised on head toidu (süsivesikud/valgud jms. )?
Valkudest on hea munavalge, kalkun/kana, lõhe. Süsivesikuid on väga palju häid, toon vaid mõned olulisemad näited: Oad, tatar, õunad ja täistera tooted. Ja mainiks ära ka , et meie keha vajab ka häid rasvasid, neid saab oliiviõlist ja AVOKAADOST!

10. Mida soovid inimesele, kes soovib alla võtta?

  • Liigu palju! Kõnni VÄHEMALT  30/45 minutit päevas, või tee kerget sörki.
  • Leia endale toite mis on just SINU  kehale parimad.
  • Kindlasti piira alkoholi joomist. Üks pokaal punast veini on hea, kaks on juba LIIG.
  • Toitu värsketest toiduainetest.
  • Väldi toite mille toiteväärtus on väike.
  • Salendav toit ei pea olema rasvavaba. Rasvad on kehale olulised.
  • Loobu dieetidest ja paastumistest, mida rohkem neid dieete pead, seda rohkem lõpuks juurde võtad, seda tean omast käest. Olen nii palju katsetanud igast lolluseid. Nälga ei tohiks kunagi tunda ja süüa vähemalt iga kolme tunni tagant, et Su kõht saaks aru, et mingit nälgimist ei toimu. Sööma peaks KOLM korraliku suurt toitu ja kaks nn. vahepala.

11. Mida sõid rasedana?
Rasedana ei keelanud ma endale midagi ja üritasin isegi rohkem liha süüa. Üldiselt toitusin nagu hetkel, kuid sõin topelt. Isud olid suured! Oleme rasedad nii vähe aega, seega nautisin ma iga hetke. Vahel sõin isegi shokolaadi ja jõin ühe cappuccino. Rasvaseid toite ei söönud, nagu näiteks Mac või Hesburger. Neid ei lubaks oma lapselgi praegu süüa. PAHN , enne teen kodus ise hamburgeri, mis on sadu kordi parem ja tervislikum. (Võtsin raseduses juurde üle 20 kg. Nüüd olen peenem kui enne rasedaks jäämist! Kaotasin koheselt üle poole kilodest ja umbes 6 kuuga olin juba nagu varem.)

12. Palju sööd nädalas nisu tooteid?
Nagu ma juba mainisin, NISU mu menüüs peaaegu üldse pole. Kord nädalas eh – pizzana. Kui menüüs on valik pizza ilma nisujahuta, söön seda. (Tervislik pizza ei sisalda rafineeritud suhkrut ja on gluteeni vaba, aga keda see huvitab, kord nädalas võib ju patupäevi kõigil olla?)

13.”Peale 18-19 ÄRA SÖÖ!”
Oh, palun!?!? MINU isiklik arvamus on, et see on üks suur müüt! Ma lähen magama kella 22-01 ajal.
Ma kukuks kokku enne voodisse jõudmist! Kuidas need inimesed elama peaksid , kes veel 21ni tööl on? Isiklikult proovin 2 tundi mitte enne pikali viskanist mitte süüa, aga see ei ole mingi kuldreegel. Ühtegi toidukorda vahele jätta ei tohiks ja kui ma pean selle kell 22 sööma, siis ma lihtsalt söön! See igaühe enda asi muidugi, aga mina ei suudaks peale 18.00 ilma toiduta olla.

Ma ei suudaks ettegi kujutada, et ma ei saaks enam kartulit süüa. Kõik mis on tervislik, ei pruugi alati kalorivaene olla.  Vahel on mul isegi friikate isu, siis teen suvikõrvitsa “friikaid”. Ehk siis paneerin suvikõrvitsa ribad ja pistan ahju!  Igasuguseid asju saab teha, hamburgeritest ei pea ka ju loobuma. Saab alati alternatiive teha, näiteks kana või kala kotletti ja värske lehtsalatiga. Mmm. Oh neid viise on igasuguseid. Aga  sellest juba järgmine kord.

Üks patupäev ei tee Sind paksus, nagu üks korralikult söömise päev ei tee Sind peenikeseks.
Ma ei ole kõige korralikuma eluviisiga naine maailmas, ma lihtsalt üritan elada nii, et ma ei tunneks nälga, samas hoian tervist. See pole raske  … ja ärge nimetage seda dieediks.

Ps. Tervislik eluviis ei ole ainult söömine, vaid ka palju värskes õhus viibimine ja liikumine. Silmad arvutist ära ja vut vut ujuma, jalgrattaga sõitma vms. :)

Järgmise korrani.