Taimed teevad aritmeetilisi kalkulatsioone, et kindlustada olukorra, kus neil on piisavalt tärklisevarusid öö läbi hakkamasaamiseks, kirjutab Merle Must ERR teaduseportaalis.

Suurbritannias asuva John Innes Centre’i teadlased selgitasid välja, et taimed kohandavad oma tärklisetarbimist vastavalt ööpäevasele rütmile, et elada üle öö, kui neil pole võimalik kasutada fotosünteesist saadud energiat. Täpsete arvutuste kaudu on neil võimalik elada üle isegi ootamatult vara saabunud pimedus, on kirjas väljaandes eLife avaldatud uuringus.

Taime lehe sees olevad mehhanismid mõõdavad öö jooksul allesjäänud tärklisevarusid ja hindavad sisemise kella abil, kui kaua aega on jäänud koidikuni. Selline arvutusvõime on John Innes Centre’i ainevahetusbioloogi Alison Smith‘i väitel taimede kasvuks ja arenguks elutähtis.

Matemaatilise modelleerija Martin Howard‘i sõnul on uuringu tulemus esimene selge näide, kus elu aluseks olevas bioloogilises protsessis on näha keerulisi matemaatilisi arvutusi. Smithi väitel on aga selle kaudu, et uuritakse, kuidas taimed pimedas fotosünteesita edasi kasvavad, võimalik viljakasvatust edasi arendada.

Loe ka:
Square roots? Scientists say plants are good at math

Vaata ka: