OHMYGOSSIP – Nimekiri kümnest kasulikust toiduainest on kokku pandud Johnny Bowdeni raamatute põhjal. Johnny Bowden on ameerika füsioloog, kes on avaldanud seitse raamatut, kaasa arvatud The 150 Most Effective Ways to Boost Your Energy.

Bowden soovitab toituda Vahemeremaade eeskujul, kus süüakse palju puuvilja, juurvilja, kala, teravilja ning oliivi- ja pähkliõli, vahendab Forbes.

10 kasulikku toiduainet, mida me liiga vähe sööme:

1. Kirsid
Kirssidel on palju põletikuvastaseid omadusi. Sisaldavad antioksüdante, mis aitavad organismil võidelda vabade radikaalide vastu ja pidurdavad sellega krooniliste haiguste arenemist ja organismi vananemist.

2. Mustikad
Samuti nagu kirsid, sisaldavad ka mustikad palju antioksüdante, mis on südamele kasulikud. 2009-l aastal tehtud katse rottidega näitas, et rotid, kellele anti süüa mustikaid, kaotasid kõhu pealt rasva, kõhupealset rasvakihti seostatakse aga suhkruhaiguse ja südameprobleemide tekkimisega.

3. Kiivi
See väike puuvili on C-vitamiinipomm, sisaldades seda 115% päevasest vajadusest. Sisaldab vähe kaloreid, vaid 45 kalorit ilma kooreta.

4. Loomaliha
Silmas peetakse vabalt väljas kasvanud lehma liha, kes on söönud rohtu ja pääsenud hormoonidest, steroididest ja antibiootikumidest, erinevalt hiigellautades tööstuslikult kasvatatud lehmadest. “See on täiesti teine loom,” ütleb Bowden.

5. Lõhe
Jällegi peetaks silmas vabalt kasvanud lõhe, näiteks ookeanilõhe, mis erineb kasvandustes kasvatatud lõhedest. Lõhe on täis organismile nii vajalikke Omega 3 rasvhappeid, mis on kasulikud nii südamele kui ka ajule. Mõjub ka vererõhku alandavalt, kõrge vererõhk on aga suureks riskifaktoriks südamehaiguste tekkimisel. Omega 3 mõjub hästi ka enesetundele ja tujule ja ning on avastatud, et võib alandada põletikke.

6. Linaseemned
Samuti tohutu Omega 3 rasvhapete allikas. Peale selle sisaldab tugevaid vähivastaseid aineid. Kiudainete rikkaliku sisalduse tõttu mõjub hästi seedimisele. Hea lisada näiteks salati juurde.

7. Vadaku proteiinipulber
Vadak on juustu ja kohupiima tootmise kõrvalsaadus – vedelik, millest on välja kurnatud kalgenenud piimavalk kaseiin. Rikkalik valguallikas. Mõjub hästi immuunsüsteemile. Võib lisada näiteks smoothie sisse, hea ja kasulik.

8. Lehtkapsas
Bowden nimetab lehtkapsast juurviljade kuningaks, sest see sisaldab mitut ainet, milledel on avastatud vähivastane toime. Peale selle sisaldab lehtkapsas kaltsiumit, rauda, vitamiine A, C ja K ning kaht ainet, mis on kasulikud silmadele, kaasaarvatud zeaxanthin.

9. Kookos
Üks enim alahinnatud toiduaineid. Organism kasutab kookoses sisalduvat rasva kui energia allikat ning ka selles sisalduv hape on ülikasulik.

10. Tume shokolaad
Rikas flavonoidide poolest. 2005-l aastal Journal of the American College of Cardiology tehtud uurimuse põhjal kasulik südamele ja veresoonkonnale. Tume shokolaad peab sisaldama vähemalt 60% kakaod.

Avafoto: ©OHMYGOSSIP

Save

Save