Aleksandr Makaroviga ennast eestlaste südamesse tantsinud endine Eesti välisminister ja täna Europarlamendi saadikuna töötav reformierakondlane Kristiina Ojuland rääkis Gossip.ee-le, et majandusraskustest saavad kiiremini üle inimesed, kes loodavad kõigepealt iseenda ja oma oskuste peale: “Arvan, et üksikisiku tasandil väljuvad majandussurutisest kiiremini need inimesed, kes loodavad kõigepealt iseenda ja oma oskuste peale. Kes tahavad ja oskavad tööd teha.”

Mida saab üksikisik teha, et majandussurutisest väljuda? Mida peaks ettevõtjad oma tegevuses ja suhtumises muutma? Milliseid samme peaks riik ette võtma?
Ühte ja head retsepti, mis kõikidele sobiks, ei ole. Inimsed on erinevad. Arvan, et üksikisiku tasandil väljuvad majandussurutisest kiiremini need inimesed, kes loodavad kõigepealt iseenda ja oma oskuste peale. Kes tahavad ja oskavad tööd teha. Kindlasti on vaja säästa, kui selline võimalus on.

Tuleks pöörata tähelepanu uutele tootearendamise võimalustele. Toota neid kaupu või pakkuda selliseid teenuseid, mida inimesed tegelikult igapäevaselt vajavad. Uute turgude otsimisel tuleb olla agressivsem, vaadata Euroopast kaugemale, kasutada selleks meie riigi esinduste või aukonsulite abi.

See on minu jaoks põhimõtteline küsimus. Ajalugu on näidanud, et riigi sekkumine vabaturumajandusse lõpeb alati ühtmoodi krahhiga. Turgu ei peaks juhtima riik, seda teeb ikka ja alati turg ise. Riigi ülesanne on luua tingimused – näiteks ettevõtlikust soosiv ja stabiilne maksupoliitika ning läbipasitev regulatsioon, mis kaitseks investorit, klienti, tarbijat.