Septembri lõpus alanud pühade hooaeg ning aastavahetus on hoidnud tuju kõrgel ning toonud palju toredaid emotsioone nagu ikka igal aastal. Rosh ha-Shana, Tzom Gedalia ja Yom Kippur möödusid rahulikult ja meie jaoks koduselt.

Kolmapäeva õhtul (12.okt) alanud Sukkot on samuti toonud palju rõõmu, askeldamist ning aega elu üle järele mõelda. Eile käisime perega sünagoogis Sukkot’i peol ning veetsime mõnusalt aega lehtmajas*. Eesti pearabil Shmuel Kot‘il ja juudisusu kogukonna esimehel Boris Oks‘al oli pidu nagu alati pisemategi peensusteni ette valmistatud — armas kõne, rikkalik pidulaud, mängud ja viiulikontsert (Iisraeli viiulivirtuoos Sani Croitor ja Acoustic Drive)… Näiteks viimasest aastavahetuse peost räägib 5-aastane tütar Estella Elisheva meil kodus iga päev, veel täna, pea kuu aega hiljem :)

Rabi abikaasa Chana Kot on aga alati aga nagu päike ise! Mulle kohutavalt meeldib, kuidas ta lastele mõjub — kuidas ta lastega tegeleb ja lastele igasuguseid põnevaid üritusi ja koolitusi välja mõtleb. Lapsed kõik jumaldavad teda. Vahel (loe: kogu aeg) küll imestan, kust ta selle kannatlikkuse ja jõu võtab… Seitse last, kaheksas tulekul — see nõuab kindlasti tohutult tööd ja pühendumist, kuid kindlasti annab tagasi ka tohutult armastust ja rõõmu. Imetlen teda igas mõttes. Naine suure algustähega.

Mina näiteks vahel tunnen, et minul jääb kannatlikkusest puudu — südames tahaks rohkem lapsi aga reaalsuses võitlen, et kahe olemasoleva lapsega võimalikult hästi toime tulla.

Aga tagasi eilse juurde… Ühesõnaga, eile oli üli lahe päev! Alustades sellest, et kui päike paistab, siis olen mina iga kord nagu uuesti sündinud — uskumatu, kui hästi päike ja valgus mulle mõjuvad. Päikeselise ilmaga jõuan ma toimetada kümme korda rohkem kui halli, vihmase ja sombus ilmaga. Samuti näen ma siis asjades rohkem head kui halba.

Jagan teiega ka ühte väga maitsvat pidupäeva supi retsepti, mille on välja mõelnud Iisraeli tippkokk Avigail Maizlik.

KANASUPP KREPLACHIDEGA

Aeg: u2h (8-10 portsjonit)

Supi jaoks:
1 kana tükeldatud, 1kg loomaliha väikesteks kuubikuteks lõigatud, 2 suvekõrvitsat 5cm viiludeks lõigatud, 3 liitrit vett, 4-5 tükki kõrvitsat, 1 mugulsibul, 2 porgandit kooritud ning neljaks lõigatud, 2 kooritud kartulit, 1 neljaks lõigatud ja kooritud sellerijuur, 3-4 küüslaauguküünt, 5-6 petersellivart, soola maitse järgi

Kreplachide jaoks:
3½ klaasi jahu, 3 sl õli, 1 sl soola, 1½ klaasi keeva vett (300ml), 1 muna

Supp:
Asetage kana ja loomaliha suurde keedupotti ning valage vesi peale. Laske vesi keema, riisuge vaht ning keetke 1 tund nõrgal tulel. Lisage aedviljad ja petersell ning keetke veel 45 minutit. Pange maitse järgi soola.

Kreplach:
Pange kõik koostisained kokku ning segage puulusikaga seni, kuni tainas muutub ühtlaseks. Katke tainas kaanega ning pange üheks tunniks külmkappi. Võtke üks osa, umbes 2 klaasitäit loomaliha, kana ja aedvilju supi seest välja ning suruge kahvliga pehmeks. Valage segu pannile ning kuumutage paar minutit madalal temperatuuril, seda aeg-ajalt segades. Rullige tainas 1 cm paksuseks ning lõigake välja 6cm läbimõõduga ringid. Pange igale ringile lusikatäis täidist. Murdke kreplach pooleks ning suruge servad kinni. Pöörake nurgad tagasi ja näpistage kokku. Pange kreplach keeva vette, oodake, kuni nad pinnale kerkivad ning keetke veel 3 minutit. Tõstke veest välja ning serveerige koos kuuma supiga.

 

——————————————————♥—♥—♥——————————————————

Nüüd aga lähen lehti riisuma, neid on kolme suure vahtrapuu jagu.
Päikest teile südamesse ning rõõmsaid Lehtmajade pühi!

 

____________________________________________
* Vastavalt Halachale ( juudi seadus), peavad lehtmajad asetsema avatud taeva all ja katus peab olema kaetud lehtedega nii palju, et oleks võimalik näha tähti taevas. Juudi traditsiooni kohaselt tervitatakse Sukkoti seitsme päeva jooksul iga päev ühte külalist: Aabrahami, Iisakit, Jaakobit, Joosepit, Moosest, Aaronit ja Taavetit. Kuna igaük neist on kogenud ja teab rändamise tähendust.

Lehtmaja on rõõmsapäraselt kaunistatud puuviljadega, mis näitab õnnistust. Seal hulgas peab kindlasti olema neli taime: Lulav (palm), hadass ( mürt), arava (paju) ja etrog ( sitruseline). Talmudi kohaselt iseloomustavad need neli vilja eriliiki inimtüüpe õpetavad meid hindama üksteist. Sitruselisel on nii lõhn kui maitse, s.t. õpetus ja teod.

Palmiviljal on ainult maitse, ehk õpetus, kuid puuduvad teod, seevastu mürdil on jälle lõhn, mis iseloomustab tegusid; pajul puuduvad mõlemad. Samuti on inimesed, osadel on õpetus ja teod, teistel ainult õpetus või teod, on ka neid kel pole kumbagi. Need neli komponenti on põimitud ühte, selleks et näidata, inimesed on pandud elama kokku ja meil tuleb arvestada üksteistega sellistena nagu igaüks meist on.

Pühadesoov Lehtmajade püha ajal kõlab heebrea keeles: Chag Sukkot Sameach! – Rõõmsaid Lehtmajade pühi!