Kui tahad targalt toituda, siis loe alati pakendilt, milliseid koostisosi toit sisaldab ning osta nii “puhtaid” toiduaineid kui võimalik, ütleb toitumisekspert Maria Nygårds Aftonbladet’ile.

1. Kui tootele on märgitud, et sellele pole lisatud suhkrut, siis ei tähenda see veel seda, et toode suhkrut üldse ei sisalda. Näiteks puuvilja sisaldavates toiduainetes on alati ka puuviljasuhkrut.

2. Tumedad teraleivad pole võrdselt kasulikud. Leivale võidakse tumeda värvuse saamiseks lisada siirupit ja leib ei sisalda piisavalt kiudaineid. Tõeliselt hea leib sisaldab täisterasid ja  vähemalt 6 grammi kiudaineid 100 grammi kohta. Täisterasid ja kiudaineid ei tohi omavahel segamini ajada. Täistera on kogu tera, kaasa-arvatud kest, mis sisaldab palju mineraale ja vitamiine. Kiudained on tera sees olev osa ning neid on vaja selleks, et seedimine korras oleks.

3. Helbed, teatud sorti küpsised nagu näiteks kaeraküpsised ja müslibatoonid öeldakse olevat kasulikud ning nende kiudainesisaldus on tõesti kõrge, kuid neis sisaldub ka palju rasva ja suhkrut. Kontrolli, kuipalju kaloreid toode sisaldab.

4. Pakendil võib olla märge vähese suhkru- soola- või rasvasisalduse kohta. Ainuüksi see ei ütle aga kõike toote kasulikkuse kohta. Kontrolli kindlasti, milliseid koostisosi toiduaine sisaldab.

5. Paljud eelistavad light tooteid lootes niimoodi vähem kaloreid tarbida, kuid nii ei pruugi see alati olla. Kalorid tulevad lihtsalt erinevatest allikatest – tavalise toote puhul rasvast, light toote puhul aga suhkrust, seda näiteks jogurti puhul.

6. Paljud magusasõbrad valivad kompvekkide asemel kuivatatud puuviljade, pähklite ja muude naturaalsete maiuste kasuks. Tõsi, need võivad sisaldada rohkem vitamiine ja mineraale, näiteks pähklid,  kuid kauba peale tarbid ka rohkem kaloreid.